Leo Beenhakker heeft Ajax verzocht te worden ontslagen uit zijn functie als technisch directeur. Ajax heeft het ontslag van Beenhakker geaccepteerd. Beenhakker vertrekt per 31 juli of zoveel eerder als zijn werkzaamheden toelaten.
Voor zijn verzoek om ontslag voert Beenhakker uitsluitend privéredenen aan. Persoonlijke omstandigheden hebben hem doen besluiten zijn heil in het buitenland te gaan zoeken. Beenhakker: “Laat één ding duidelijkzijn: ik had en heb het enorm naar mijn zin bij Ajax. Het gaat goed
met de club en de toekomst van Ajax ziet er zonnig uit. In mijn privéleven heb ik echter met tegenslag te kampen gehad, die ik hier maar moeilijk kan verwerken.”
Ajax heeft begrip voor de situatie van Leo Beenhakker. Algemeen directeur Arie van Eijden: “Ajax staat prima op de rails. Daarom betreur ik dat Leo bij ons vertrekt. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd in de opbouw van het huidige Ajax.”
Op de opvolging van Leo Beenhakker wil Van Eijden nog niet vooruit lopen. Van Eijden: “Wij zullen ons de komende maanden goed beraden. Overhaaste beslissingen zullen we zeker niet nemen. Voorlopig is Leo nog in functie.”
Leo Beenhakker keert terug naar Mexico. De technisch directeur van Ajax tekent een tweejarig contract als trainer-coach bij América, zo maakte de Mexicaanse zender Televisa Chapultepec bekend.

Voorzitter Javier Perez Teuffer bevestigde maandag de komst van Beenhakker. ‘Hij is een echte professional en neemt zijn baan zeer serieus.’ Bij de club uit Mexico Stad was de 60-jarige Rotterdammer in het seizoen 1994/95 al eens actief.
Beenhakker krijgt met zijn terugkeer bij las Aguilas (de adelaren) de kans revanche te nemen voor de vreemde periode die hij eerder bij de club meemaakte. Onder Beenhakker speelde América de pannen van het dak en de club was als koploper hard op weg naar de landstitel. Toch werd de populaire coach in april 1995 plotseling ontslagen.
Naar de redenen van het ontslag gist men nog altijd in Mexico. De geruchten lopen uiteen. Zo zou Beenhakker een belangrijk bestuurslid hebben geweigerd hebben in de kleedkamer. En zou het bestuur hem hebben verplicht bepaalde spelers op te stellen, iets wat Beenhakker zou hebben geweigerd. Zonder Beenhakker won América vervolgens nog maar één keer en greep het naast de titel.
Dit seizoen stelde América zwaar teleur. Onder leiding van Manuel Lapuente slaagde América er niet in zich te plaatsen voor de kampioenspoule. Het kostte Lapuente zijn baan. Met Beenhakker als technisch eindverantwoordelijke hoopt América op betere resultaten en op spectaculairder spel.

Leo Beenhakker (van 2 augustus 1942) speelde voor Terido, Xerxes en Zwart-Wit ’28 en vestigde vervolgens wereldwijd zijn naam als trainer. Hij werkte achtereenvolgens bij SV Epe, Go Ahead Eagles, Veendam,
Cambuur, (opnieuw) Go Ahead Eagles, Feyenoord, Ajax, Real Zaragoza (ESP), Volendam, Real Madrid, (opnieuw) Ajax, (opnieuw) Real Madrid, Grasshopper Club (SUI), America (MEX), Istanbulspor (TUR), Guadalajara (MEX), Vitesse en (opnieuw) Feyenoord. Bovendien was hij in 1985 en 1986 en 1990 bondscoach van het Nederlands Elftal. Met Nederland werd hij tijdens het WK van 1990 in de achtste finale uitgeschakeld door Duitsland. In 1993 en 1994 coachte hij de nationale ploeg van Saudi Arabië.
Met Ajax werd Leo Beenhakker twee keer landskampioen (1980 en 1990), met Feyenoord één keer en met Real Madrid drie keer. Met de Koninklijke won hij in 1989 de beker en in 1988 de Spaanse Supercup. In 1999 pakte hij met Feyenoord de Johan Cruijff Schaal.
Leo Beenhakker trad op 1 september 2000 in dienst bij Ajax als technisch directeur. Eerder had hij dezelfde functie bekleed bij Vitesse.

PG 3-6-2003

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.