In de periode na de winterstop gaan de scheidsrechters in het betaald voetbal strakker optreden tegen het zogenaamde non-verbale gedrag van de trainers langs de lijn.

‘Het is een toenemend verschijnsel dat trainers met de armen wijd aan de zijlijn gaan staan of armgebaren maken. In een brief, vorige week aan de trainersvakbond, hebben we aangegeven hiertegen op te treden. Dit gedrag van trainers kan een negatief effect hebben op spelers en publiek. Het wordt geen heksenjacht, of zo, maar wel een aandachtpunt.’

Dat stelt Jaap Uilenberg, de technisch coördinator van het scheidsrechterskorps in het betaald voetbal. De beste scheidsrechters bereiden zich op dit moment in Turkije voor op de tweede seizoenshelft. 

Jaap Uilenberg is tevreden over dit initiatief: “We hebben heel bewust gekozen voor een verblijf in Turkije. We hebben eigenlijk de clubs gevolgd. In de omgeving hebben zich 178 clubs uit allerlei landen verzameld. Er zijn hier voldoende hotels met goede fitnessruimtes, waar we gebruik van maken. De prijs-kwaliteitverhouding ligt hier heel goed. Bovendien is het weer perfect en zijn er overal fantastische velden om op te trainen.’

‘We zijn hier met dezelfde doelstellingen gekomen als de clubs. We willen ons fysiek voorbereiden op de tweede seizoenshelft, maar blikken ook terug. We hebben heel veel video’s bij ons die we uitgebreid doorspreken. Zowel met scheidsrechters als assistenten hebben we situaties bekeken. Over het algemeen heerst er een gevoel van tevredenheid binnen de groep.’

‘Het is een utopie om te denken dat er nooit iets misgaat, spelers missen ook wel eens penalty’s. Net zoals voetballers ongelukkige dagen hebben, hebben scheidsrechters dat ook. Maar over de kwaliteit van de arbitrage in de eerste competitiehelft ben ik zeer te spreken. Er zijn geen echt grote problemen geweest en bovendien zijn de klassiekers goed verlopen. Dat is in voorgaande jaren wel eens anders geweest. Ook zijn we tevreden over de ontwikkeling van de talenten die eraan zitten komen.’

‘Ik denk dat we de doelstellingen van het begin van het jaar goed hebben doorgetrokken. Ik noem maar het goed op afstand zetten van de muur. Zie hoeveel er gescoord is uit vrije trappen. Ook het optreden in geval van opstootjes is iets waar we goed mee om zijn gegaan.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.