Op 4 juli begint Louis van Gaal aan zijn nieuwe baan. De oud-bondscoach gaat aan de slag bij zijn oude club AZ. ‘De ambitie van de club sluit aan op mijn eigen ambities.’
AZ en Van Gaal bereikten overeenstemming over een driejarig contract. Op 4 juli 2005 begint de coach bij de club waar hij in het seizoen 1986/87 zijn eerste stappen zette in zijn trainerscarrière.Van Gaal paste in de profielschets die was opgesteld in de zoektocht naar een vervanger van Co Adriaanse. AZ wilde een trainer die onder meer internationaal ervaren was en overwicht heeft.
Ook AZ paste in het plaatje dat Van Gaal voor ogen had voor een nieuwe werkgever. ‘Ik heb voor AZ gekozen op basis van drie criteria. AZ is een stabiele organisatie waarin ik denk goed te kunnen functioneren, de kwaliteit van de spelersgroep biedt voldoende mogelijkheden en de ambitie van de club sluit aan op mijn eigen ambities.’

Van Gaal was beschikbaar sinds zijn vertrek eind oktober ‘in het belang van de club’ als technisch directeur bij Ajax. Hij kon niet leven met het verschil van inzicht over de uitvoering van het technische beleid en zijn bevoegdheden. De Amsterdammer was ruim een jaar daarvoor wederom in het belang van de club aangetreden, ook al wist hij toen al dat hij het liefste op het veld zou staan.

De lobby voor Van Gaal begon al toen Adriaanse AZ tijdens de winterstop liet weten dat hij geen contractverlenging wilde, maar wel wist wie hem het beste zou kunnen opvolgen. ‘Ik bemoei me er verder niet mee, maar Louis van Gaal is mijn ideale opvolger. Alleen dan wordt AZ er beter van. Louis is een betere trainer dan ik’, aldus Adriaanse deze week in VI.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.