Op de redactie en bij de uitgeverij van De Voetbaltrainer is met grote verslagenheid gereageerd op het bericht dat Rinus Michels is overleden. Sinds Rinus Michels aan De Voetbaltrainer de opdracht verstrekte zijn enige (vak)boek uit te brengen, is er een hele persoonlijke band ontstaan tussen de beste Nederlandse voetbaltrainer aller tijden en de uitgever en redactie. Het boek ‘Teambuilding als route naar succes’ kwam na een proces van vele maanden tot stand, waarbij we van dichtbij getuige mochten zijn van Michels’ enorme vakmanschap maar ook gevoel voor humor en menselijke verhoudingen. Het was voor ons vanzelfsprekend dat zijn naam werd gekoppeld aan de jaarlijkse Awards voor de beste trainers en jeugdopleidingen.

De Generaal en uitvinder van het Totaalvoetbal was zichzelf niet meer sinds het overlijden van zijn vrouw Wil. Steeds vaker vroeg hij zich de zin van het leven af nu hij zijn ‘maatje’ niet meer naast zich wist. Toch wist hij vlak voor de operatie nog met verve te verhalen over zijn plannen na de hartoperatie. Zo wilde hij graag beginnen aan een aantal analyses van actuele voetbalproblemen voor de lezers van dit vakblad. Het heeft niet zo mogen zijn. In Rinus Michels verliest de Nederlandse voetbalwereld een gigant en de makers van De Voetbaltrainer vooral ook een onvergetelijke vriend.

U kunt nu het condoléanceregister tekenen.

U kunt een aantal foto’s bekijken http://anpslides.dsnl.net/slides/michels/

Reacties

Johan Cruijff
Johan Cruijff denkt met bewondering terug aan Michels. Nederlands beste speler allertijden speelde lange tijd onder Michels, zowel bij Ajax, het Nederlands elftal als Barcelona. ,,Met het overlijden van Rinus Michels heeft Nederland een groot iemand verloren. Een sportman die Nederland op de kaart heeft gezet op een manier, waardoor bijna iedereen daar nu nog profijt van heeft.” ,,Wat het voetbal betreft, heb ik altijd enorm veel bewondering voor zijn leiderschap gehad. Iemand die altijd zeer duidelijk was in wat hij wilde en wat hij van je verlangde en om dat te bereiken soms iets overdreef. Naarmate de boel in beweging kwam, nam die hardheid af en gaf hij je steeds meer vrijheid.” ,,Zowel als voetballer en trainer is er niemand geweest van wie ik zoveel geleerd heb. Ik zal Rinus Michels missen.”

Marco van Basten
Ook bondscoach Marco van Basten, die deel uitmaakte van de kampioensploeg van ’88, reageerde vanuit het buitenland ontdaan op het wegvallen van zijn befaamde voorganger. “Het heengaan van de ‘nestor’ van het trainersgilde, de vader van het Nederlands voetbal, is een enorm verlies voor de voetbalwereld. Michels was iemand die alle kwaliteiten van een topcoach in zich had. Hij wist een groep te motiveren en kon op de juiste momenten, vooral door zijn bijzondere gevoel voor humor, de spanning van de ploeg afhalen. Hij kon daarentegen ook hard zijn in zijn beslissingen en op andere momenten weer zijn warme kant tonen. Het is niet voor niets dat hij de enige coach is die met Oranje een grote prijs in de wacht heeft gesleept. Het was voor mij persoonlijk dan ook zeer speciaal dat uitgerekend híj me enkele jaren geleden mijn diploma Coach Betaald Voetbal overhandigde.”

Ronald Koeman: ‘Coach met natuurlijk overwicht’ 
Ronald Koeman schrok toen hij donderdagochtend van het overlijden van Rinus Michels hoorde. De onlangs bij Ajax opgestapte trainer had vorige week nog contact gehad met een vriend van Michels. ,,Ik had begrepen dat het na zijn hartoperatie de goede kant opging en nu dit. Dan is het snel gegaan.” 
Koeman werd in 1988 onder Michels Europees kampioen en maakte hem ook bij het EK van 1992 in Zweden als bondscoach mee. Daar verloor Nederland in de halve finales van Denemarken. ,,Hij was een coach met een natuurlijk overwicht waar de groep respect voor had. Een man van weinig woorden ook, al werd hij in zijn latere periode steeds menselijker.”
Koeman, vorige week opgestapt bij Ajax, zei geleerd te hebben van Michels. ,,Al leven we inmiddels in een andere tijd. Tegenwoordig moet je alles uitleggen. Bij hem was dat niet nodig, hij stond ver boven de groep.”

Han van Breukelen
 Hans van Breukelen beschouwde Rinus Michels als een soort vaderfiguur. De oud-doelman van Oranje zei dit in een reactie op het overlijden van de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal.
,,Hij was als mens zeer inspirerend. Hij heeft het voetbal een hoop gegeven. Het was een oprecht coach met hele strakke regels”, zei Van Breukelen in het Radio 1-journaal.

Bobby Haarms
Ook ras-Ajacied Bobby Haarms reageerde donderdag bedroefd op het overlijden van Michels. Hij maakte Rinus Michels mee als speler én als trainer. ,,Het is heel droevig. We wisten natuurlijk dat hij vorige week geopereerd is. Maar we wisten niet dat het al zo ver was,” aldus Haarms tegen het Radio 1-journaal.
Haarms speelde van 1952 tot 1957 met Michels bij Ajax. Later won hij als assistent de Europacup 1 met ‘De Generaal’. ,,Hij heeft het Nederlands voetbal op de kaart gezet. Voor mij en voor veel andere jongens was hij een fijne leermeester. Met discipline en met humor stond hij aan het begin van de triomfen van het Nederlands elftal. In zijn aanwezigheid ben ik enorm gegroeid.”

Ruud Gullit
,,Hij was een persoonlijkheid in alle opzichten. Voor hem wilde je alles geven. Een warme en humoristische man. Heel anders dan het beeld dat ik eerst van hem had”. dat zegt Ruud Gullit. Gullit was in 1988 aanvoerder van het gouden Nederlands elftal van Michels. ,,Voordat ik hem bij Oranje leerde kennen, dacht ik dat hij een strenge, norse man was, die heel erg met discipline bezig was. Maar al die verhalen bleken totaal niet te kloppen.”

Gullit: ,,Later heb ik wel eens aan hem gevraagd waarom hij bij ons zoveel losser en anders was dan in zijn jaren bij Ajax en Barcelona. Zijn antwoord was duidelijk. Jullie waren al echte profs, zei hij. Jullie hoefden niet meer gecorrigeerd te worden. Jullie corrigeerden elkaar. Een mooier compliment konden we niet krijgen.”

Nol de Ruiter, assistent van Michels bij het EK ’88:
“Ik ben er heel trots op met hem te hebben gewerkt. Ik kijk met een heel gelukkig gevoel terug op die bijzondere tijd. Michels was een uniek man en een groot vakman. Hij had alles onder controle, wist en zag alles en reageerde overal adequaat op. Hij was voor mij het geheim achter het succes bij het EK.”

Ruud Krol:
”Op wat hij mij heeft bijgebracht, heb ik mijn hele leven kunnen teren. Dat geldt voor heel veel voetballers van mijn generatie en van de generaties na mij. Al die spelers die bij Ajax groot zijn geworden en die zijn uitgevlogen naar andere teams om daar successen te boeken, zijn begonnen onder Michels.”

Jeu Sprengers
Bondsvoorzitter Jeu Sprengers, die vanochtend terugkeerde van een werkbezoek aan de UEFA in Zwitserland, liet weten dat de internationale voetbalwereld zeer geschokt is door het overlijden van de voormalig bondscoach. “Michels werd binnen UEFA-kringen beschouwd als de ‘godfather’ van de trainers. De technische commissie van de Europese voetbalbond nodigde hem als erelid nog steeds uit voor de vergaderingen. Dat zegt veel over de internationale waardering voor de man wiens naam past in het rijtje van de allergrootsten in de voetbalwereld: Matt Busby, Bill Shankly, Helenio Herrera en Ernst Happel. Sprengers noemde Michels “de grootste trainer die Nederland ooit heeft gehad”. “Rinus heeft de meest aansprekende successen behaald voor het Nederlands voetbal, in 1974 en 1988. Hij stond hij model voor datgene dat Oranje in de wereld zo geliefd maakte: het aanvallend totaalvoetbal.”
Rinus Michels was begin jaren zeventig succesvol coach van Ajax en Barcelona. In 1974 werd hij met het Nederlands elftal tweede tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland. Veertien jaar later veroverde hij met Oranje de Europese titel. In het najaar van 1998 werd Michels vanwege zijn grote verdiensten voor het voetbal door de KNVB onderscheiden tot Bondsridder. Michels was ook de laatste jaren nog zeer nauw betrokken bij Oranje. ‘De generaal’ sloeg vrijwel geen thuisinterland van het Nederlands elftal over en was afgelopen zomer tijdens een trainingskamp in Zwitserland nog eregast van de spelers en staf van Oranje.

Kesler
Met het overlijden van Rinus Michels verliest het Nederlands voetbal een markante persoonlijkheid zegt Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Rinus Michels overleed donderdagochtend op 77-jarige leeftijd. “Michels was een van de beste trainers die Nederland ooit heeft gehad. Een markante persoonlijkheid”, omschrijft Kesler de man die Nederland in 1988 naar de Europese voetbaltitel leidde. “Bij Ajax had hij in de jaren zeventig al bewezen een topcoach te zijn, net als met het Nederlands elftal in 1974. Ook in zijn nadagen heeft de KNVB veel aan zijn kennis gehad. Wij zijn heel verdrietig, de vlag in Zeist hangt halfstok”, aldus Kesler.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.