Persoonlijkheid of vakkennis?

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Persoonlijkheid of kennis?

Op de website van de KNVB staat een interessante discussie: wat is belangrijker bij een trainer/coach: persoonlijkheid of kennis?

Een trainer die op een béétje niveau aan de slag wil, heeft daarvoor een diploma nodig. We stimuleren zelfs ouders van pupillen een cursus te volgen die ze leert hoe je van de training een succes maakt. Het accent ligt op kennis en kunde. Maar is niet ook persoonlijkheid een essentiële eigenschap voor een trainer? Heeft een coach niet bepaalde karaktertrekken nodig om kennis over te brengen en zijn team naar de zege te dirigeren? Onze stelling: persoonlijkheid is belangrijker dan kennis.

Cor Pot, KNVB-coach Nederlands elftal voor spelers onder 20 jaar, hoofdscout Oranje en oproepkracht KNVB Academie: ‘Persoonlijkheid belangrijker dan kennis? Nee, het gaat juist om de combinatie van die twee. Je kunt ze niet los zien van elkaar. De kennis die je als coach krijgt aangereikt door de KNVB Academie, combineer je met je eigen persoonlijkheid. Vervolgens blijkt bij de een dat hij geschikt is om met jeugd te werken en dat de ander meer bij senioren past.

‘Ik vind persoonlijkheid sowieso een woord dat moeilijk als criterium kan dienen. Sommige trainers hebben een persoonlijkheid waarmee je goed jeugdspelers kan coachen, maar die het minder goed doet bij oudere voetballers. Andersom kan de persoonlijkheid van bepaalde trainers weer uitermate geschikt zijn om te werken met senioren, maar niet de juiste snaar raken bij jeugdvoetballers. In het algemeen geldt wel: bij de allerkleinsten en bij de C-junioren heb je niet per se veel persoonlijkheid nodig. Het gaat er dan meer om of je in staat bent een goede relatie met kinderen op te bouwen.

‘Juist omdat een coach een combinatie van kennis en persoonlijkheid nodig heeft, draaien de trainerscursussen van de KNVB lang niet alleen om dat eerste aspect. Er is ook aandacht voor de persoonlijkheid. Binnen de cursus Coach Betaald Voetbal leren de deelnemers bijvoorbeeld hoe je omgaat met groepen. In de cursus Trainer-Coach I, onder meer bedoeld voor aankomende toptrainers in het amateurvoetbal, komt aan de orde op welke manier je je in zekere situaties het best opstelt tegen spelers of het bestuur. Mediatrainingen zijn nóg een voorbeeld van aandacht voor de persoonlijkheid.’

Op de website van de KNVB kunt u een bijdrage leveren aan deze discussie.