Dick Advocaat stapt op bij Mönchengladbach

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Dick Advocaat is weg bij Borussia Mönchengladbach. De Haagse coach besloot op te stappen en zijn contract te laten ontbinden.
‘In de actuele situatie staat het welzijn van de club boven alles’, reageerde Advocaat. ‘Ik denk dat ik met mijn vertrek, druk bij de club en de ploeg kan weghalen. En ik hoop daarmee de aanzet te geven, waardoor Borussia in de Bundesliga blijft.’

‘Advocaat heeft zelf deze beslissing genomen’, liet voorzitter Rolf Königs weten. ‘We respecteren en accepteren dat en bedanken hem voor de goede samenwerking.’ Tweede team-coach Horst Köppel maakt het seizoen af.

Afgelopen weekeinde had Advocaat ook al voorgesteld op te stappen. Maar in het crisisoverleg dat volgde op het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen FSV Mainz 05 liet het bestuur weten nog het volste vertrouwen in de voormalig Oranje-bondscoach te hebben. ‘We hebben geweigerd, want het bestuur vindt Advocaat nog steeds de juiste man’, verklaarde technisch directeur Christian Hochstätter na afloop. Toch besloot Advocaat maandag om te vertrekken.

Daarmee is wel een heel vlot einde gekomen aan Advocaats klus bij Borussia. Op 2 november 2004 trad de 57-jarige coach aan voor wat hij dacht zijn laatste klus in het betaalde voetbal. Hij tekende tot medio 2007. Maar achttien wedstrijden later stapt hij op. Het contract zal tot medio 2005 worden gerespecteerd.

Ondanks zeven aankopen presteerde Advocaat matig met Gladbach, dat slechts achttien punten pakte onder zijn leiding. Borussia bezet de vijftiende plaats (een plaats minder dan vanwaar Advocaat begon) en heeft slechts één punt voorsprong op VfL Bochum dat net onder de rode streep de zestiende plaats bezet.

Bovendien wacht Gladbach een zwaar competitieslot. Thuis krijgt het Hertha BSC en VfB Stuttgart op bezoek, terwijl het ook nog drie wedstrijden op vreemde bodem moet spelen. Gladbach is de enige Bundesliga-club die deze competitie nog geen uitduel heeft gewonnen. (Bron: VI)