Uitslag Rinus Michels Awards

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Op zaterdag 28 mei, tijdens het derde nationale trainerscongres in Tilburg, vond de verkiezing en de uitreiking van de Rinus Michels Awards plaats voor de beste coaches en jeugdopleidingen bij de profs en in het amateurvoetbal. Uit de voordracht van de vakjury werden door de meer dan duizend aanwezige trainers de uiteindelijke winnaars van de Awards gekozen. Guus Hiddink en Jan Zoutman werden de coaches van het jaar, Ajax en Alphense Boys de beste jeugdopleidingen. Voor zijn hele loopbaan als trainer en scout en daardoor zijn verdiensten voor het Nederlands voetbal kreeg Piet de Visser op het congres de Oevreprijs uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Kees Rijvers.

RM-Award

Voor de uitreiking van de diverse Awards werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de beste trainer die Nederland ooit heeft gekend, Rinus Michels. De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer dat wordt ondersteund door de beide trainersbonden in Nederland, de CBV en de VVON.

winnarsaward2005

Om de titel ‘Coach van het jaar’ moest Guus Hiddink strijden met Co Adriaanse, de winnaar van vorig jaar, en Peter Bosz die dit seizoen SC Heracles naar het hoogste niveau loodste.

De vijf genomineerde amateurtrainers dankten hun nominatie aan de twee vakbonden, de CBV en de VVON. In elk KNVB-district droeg een coach uit het betaald voetbal samen met VVON-afgevaardigden een trainer uit het amateurvoetbal voor. Genomineerd waren: Rolf Veneboer (Be Quick Groningen), Bert Ebbens (WHC), Jan Zoutman (Argon), Jack v.d. Berg (ASWH) en Ger Musters (Internos).
De KNVB en CBV bepaalden in goed overleg de genomineerden voor de beste jeugdopleidingen in het betaald voetbal: Ajax, Feyenoord en FC Twente/Heracles.
Voor de eerste keer konden de jeugdafdelingen van de amateurclubs zelf aangeven waarom zij voor een Rinus Michels Award in aanmerking denken te komen. Uit alle hoeken van het land reageerden clubs en lichtten uitgebreid toe waarom zij zo’n nominatie verdienen. Uit al die inzendingen koos de vakjury de drie genomineerden: Alphense Boys, Sportclub Enschede en Excelsior’31. De winnende jeugdopleidingen uit het prof- en amateurvoetbal mogen nu het speciale Rinus Michels Award-logo op al hun clubuitingen voeren. 

Oeuvreprijs naar Piet Visser

De Oeuvreprijs mocht volgens Rinus Michels geen postume onderscheiding worden. Daarom ging deze prijs op dit congres niet naar de naamgever zelf. Het moet volgens Michels een coach zijn die een stempel heeft gezet op het Nederlands voetbal en over de Nederlandse nationaliteit beschikt. Op basis van die criteria heeft de vakjury beslist dat de  Oeuvre-prijs dit jaar gaat naar Piet de Visser.

awardvisser2005

Kees Rijvers (winnaar van  de Oeuvreprijs vorig jaar) overhandigde zaterdag in Tilburg de daarbij behorende Award en roemde Piet de Visser voor zijn verdiensten voor het Nederlands voetbal.

Piet de Visser was altijd meer coach dan voetballer. Na een bescheiden actieve loopbaan bij De Zeeuwen, RCH en Zeeland Sport maakte De Visser in 1957 zijn entree in het betaald voetbal. Hij begon als jeugd- en assistent-trainer van Sparta dat toen nog onder de hoede stond van Engelse coaches als Denis Neville en Bill Thompson. Hij maakte van dichtbij mee hoe Sparta in 1959 kampioen van Nederland werd. 1959! Zo lang gaat Piet al mee.

In 1964 ging De Visser op eigen benen staan, hij werd trainer van tweede divisieclub DFC, waarmee hij direct kampioen werd maar niet promoveerde. Twee jaar later maakte De Visser zijn opwachting in de eredivisie als trainer van Telstar. In 1969 keerde hij  terug bij DFC om in 1971 de overstap te maken naar De Graafschap. In zijn tweede seizoen promoveerde De Visser met De Graafschap naar de eredivisie. In zijn team speelde ondermeer Guus Hiddink. Met NEC werd hij vervolgens kampioen van de eerste divisie en dwong hij een contract af bij de Brusselse topclub RWDM.

Via FC Den Haag, Roda JC en AZ ’67 –waar hij steeds twee of drie jaar bleef- belandde De Visser in 1985 bij Willem II. De club was afgezakt naar de eerste divisie en De Visser zag er een uitdaging in om van Willem II weer een voetbalbolwerk te maken. Dat lukte hem op een zeer aansprekende manier: hij kreeg zelfs als eerste trainer in Nederland een contract voor het leven. De Visser zou tot zijn 65ste aan Willem II verbonden blijven, zo was de oorspronkelijke opzet. Het liep anders. De Visser werd in 1992 ontslagen en sloot zijn actieve loopbaan af bij NAC.

Sindsdien heeft De Visser zijn aandacht verlegd naar de scouting. Het opsporen van talenten is zijn passie geworden. Hij werkte voor Feyenoord en voor PSV, waarna niemand minder dan Roman Abramovitsj van topclub Chelsea hem benoemde tot persoonlijk adviseur.

De Rinus Michels Award voor de beste trainer/coach in het betaald voetbal, seizoen 2004/2005

Guus Hiddink    PSV

De internationale voetbalwereld had hij al overtuigd van zijn voetbalkennis door zijn prestaties op diverse WK’s. Bij zijn terugkomst in ‘zijn’ Eindhoven durfde niemand te voorspellen dat hij in zo’n korte tijd weer een topteam zou weten te formeren met -Europees gezien- zeer beperkte middelen. Een prestatie van formaat die ervoor heeft gezorgd dat PSV en het Nederlands voetbal nog meer erkenning krijgen.

De Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding in het betaald voetbal, seizoen 2004/2005

Ajax

De aanwezige trainers op het derde trainerscongres wezen met grote voorsprong opnieuw Ajax als het beste opleidingsinstituut van Nederland aan. Daarbij zal zeker een rol hebben gespeeld dat in het afgelopen seizoen opnieuw een aantal talenten uit de Ajax-opleiding zijn doorgebroken.

De Rinus Michels Award voor de beste coach in het amateurvoetbal, seizoen 2004/2005

Jan Zoutman     Argon

Jan Zoutman werd dit jaar met zijn team met overmacht kampioen in de hoofdklasse A. Hij vond een goede balans tussen aanvallen en verdedigen en wist menig jeugdspeler in te bouwen. Stressbestendig. Zoutman houdt steeds vast aan zijn visie

De Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding in het amateurvoetbal, seizoen 2004/2005

Alphense Boys

De vereniging Alphense Boys telt op dit moment ongeveer 1150 leden. De laatste vier jaar worden er gemiddeld 200 nieuwe jeugdleden per jaar ingeschreven. Vooral de F-afdeling bloeit door de formule van de woensdagmiddagtrainingen. Twee jaar geleden had de club zelfs 24 F-teams.  De laatste jaren blijven de jeugdspelers langer voetballen bij deze jeugdopleiding.. In zaterdag 1 (4e klasse) spelen op dit moment 16 spelers (selectie van 18 spelers) die in de jeugd van Alphense Boys hebben gespeeld. Dit is een team van spelers onder 23 jaar waarin de talentvolle A-junioren kunnen wennen aan het seniorenvoetbal.
De interne cursus is bij Alphense Boys een begrip. Elke twee seizoenen vindt de cursus ‘Trainer Coach IV’, zoals men het zelf noemt, plaats. Dit seizoen nemen er maar liefst 45 cursisten deel, van wie 11 personen van collega-amateurclubs uit de regio. Dit is een tegenprestatie door Alphense Boys voor het feit dat van die verenigingen in het verleden jeugdspelers zijn gescout.

Zie ook: de website van de Rinus Michels Awards

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw