De KNVB heeft voor het nieuwe voetbalseizoen een aantal nieuwe of gewijzigde spelregels doorgevoerd. De belangrijkste is een afstandsbepaling bij een inworp. Tot op heden was geen minimumafstand in de regels opgenomen. In het nieuwe seizoen moet een tegenstander ten minste twee meter van de inwerpende speler gaan staan. Spelers die zich daar niet aan houden, krijgen een gele kaart.

Daarnaast is vanaf het begin van de competitie het dragen van juwelen verboden. Zelfs het intapen van bijvoorbeeld ringen of oorbellen wordt niet langer toegestaan. Ook lederen of rubberen polsbandjes mogen niet langer gedragen worden. De KNVB rekent tot juwelen (trouw)ringen, oorringen en piercings.

Scheidsrechters

Naast de wijzigingen in het reglement worden ook diverse regels aangescherpt. Zo is het niet langer toegestaan om de scheidsrechters te beledigen “in woord en gebaar”. “Dit betekent dat voor handtastelijk optreden tegen een scheidsrechter of zijn assistent, maar ook bij protesten waarbij grove of beledigende taal wordt gebruikt, de rode kaart moet worden getoond”, legt scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg uit. “Ook bij massale protesten worden spelers met minimaal een gele kaart bestraft. En spelers die protesteren en daarbij komen aangerend naar de scheidsrechter, krijgen minimaal een gele kaart. Het gaat dus om de wijze waarop deze protesten plaatsvinden.”

Vertragen

Het scheidsrechtersgilde van de KNVB zal verder vooral handelen tegen het vertragen van het spel. Uilenberg: “Er wordt te vaak geconstateerd dat de tegenpartij het snel nemen van een vrije trap belemmert door vertragende en spelbedervende handelingen. Vanaf het komende seizoen wordt dit aspect extra onder de aandacht gebracht. Voor het bewust vertragen van de uitvoering van een spelhervatting wordt een gele kaart getoond.”

Buitenspel

De buitenspelregel wordt dit jaar niet aangepast. Op het wereldkampioenschap voor spelers onder 20 jaar, dat onlangs in Nederland werd gehouden, werd een nieuwe buitenspelregel geïntroduceerd: een speler stond pas buitenspel als hij ook daadwerkelijk de bal aanraakte.

Volgens de KNVB was die wijziging slechts een verandering van interpretatie en geen spelregelverandering. Uilenberg: “In de interpretatie van buitenspel in Nederland zal voor het seizoen 2005/2006 dan ook geen wijziging komen ten opzichte van het afgelopen seizoen.” (Bron: nu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.