Bonfrère stapt op als coach Zuid-Korea

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Jo Bonfrère heeft zijn functie als bondscoach van Zuid-Korea neergelegd. De Zuid-Koreaanse voetbalbond KFA heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Hoewel de Nederlandse trainer de nationale ploeg in juni naar de eindronde van het WK leidde, was zijn positie wegens de tegenvallende prestaties van de laatste weken onder druk komen te staan. ,,Coach Bonfrère heeft de KFA maandag laten weten dat hij opstapt. Wij hebben hem niet gevraagd te vertrekken, maar zullen zijn beslissing respecteren”, aldus Lee Hwoi-Taek, hoofd van de technische commissie. ,,We hopen in september een nieuwe coach te kunnen presenteren.”

Bonfrère trad in juni in 2004 voor twee jaar in dienst bij de Zuid-Koreaanse bond als opvolger Humberto Coelho. De Portugees kon de hoge verwachtingen na de geweldige prestaties onder Guus Hiddink bij het WK in 2002 niet waarmaken. Met opnieuw een Nederlandse coach hoopten de Aziaten de oude tijden weer te doen herleven. Hoewel Bonfrère wel deelname aan de wereldtitelstrijd in 2006 wist af te dwingen, leidde het vertoonde spel tot onvrede bij de fans en de media.

Geduld

Zuid-Korea eindigde vorige maand als laatste bij de Oost-Aziatische kampioenschappen. Bonfrère vroeg om geduld en meer tijd om de ploeg op de rails te krijgen, maar besloot uiteindelijk toch op te stappen.

Bonfrère werkte eerder als bondscoach in Nigeria. In Atlanta 1996 werd hij met het Nigeriaanse elftal onder 23 jaar met Kanu en Babangida olympisch kampioen. Als assistent onder Clemens Westerhof won hij met Nigeria twee jaar eerder het Afrikaans kampioenschap. Ook was hij lange tijd werkzaam in het Midden-Oosten als bondscoach van Qatar en de Verenigde Arabische Emiaten en als clubcoach in de Emiraten (Al Wahda) en Egypte (Al Ahli). (Bron: ANP)