Maar liefst acht doelpunten vielen er tijdens het WK-debuut van Onder 17. Nog nooit nam een Nederlands team onder 17 deel aan een Wereldkampioenschap, maar na de eerste wedstrijd heeft een sterk aanvallend Onder 17 zich gelijk op de kaart gezet.

Droomstart
Onder 17 beleefde in Piura een droomstart. Na amper zes minuten leverde John Goossens met een strakke pass vanaf rechts de bal bij Marvin Emnes af. De aanvaller van Sparta wist daar vervolgens prima raad mee: 1-0. Vlak daarna was het opnieuw Goossens met een scherpe voorzet, nu vanaf de linkerflank, maar de bal zeilde over het doelgebied heen.

Qatar kreeg een paar minuten later via een goedkoop gegeven penalty een prima kans op de gelijkmaker. Ali Yahya wist zich prima raad met die buitenkans en maakte gelijk. Halverwege de eerste helft doken opnieuw de gevaarlijke Qatarese aanvallers op. Verdediger Jordy Buijs ging in de fout, maar de schade bleef beperkt.

Waar de Australische scheidsrechter eerder een gemakkelijke strafschop aan Qatar gaf, was na een half uur Nederland aan de beurt. Feyenoorder Jordy Buijs schoot Onder 17 vanaf elf meter opnieuw op voorsprong. Opnieuw werd de voorsprong niet lang vastgehouden, want binnen een paar minuten lag de bal aan de andere kant op de stip. Mike van der Kooy werkte niet goed weg, waarop de derde penalty volgde: 2-2.

Het kwartier van John Goossens
Met snelle combinaties compenseerde Onder 17 de af en toe wat ongelukkige acties in de verdediging. De sterk spelende Ruud Vormer (AZ) en de Ajacieden John Goossens en Jeffrey Sarpong zochten constant de snelle Marvin Emnes voorin op. Af en toe probeerde Goossens ook zelf een schot uit, en niet onverdienstelijk. Nadat hij vlak na rust de paal had geraakt bracht hij met een geplaatste hoekschop Mike van der Kooy in stelling die in twee instanties Onder 17 voor de derde keer op voorsprong schoot. Na die assist was Goossens’ aandeel nog niet uitgespeeld. De rechtsbuiten besloot zijn sterke kwartier met de bevrijdende 4-2.

Een kwartier voor tijd werd veilig lijkende voorsprong ineens een stuk minder veilig toen voor de vierde keer een strafschop werd gegeven. Qatar-spits Ali Yahya, die eerder wel raak schoot, kon het kwartet benutte penalty’s niet vol maken. Een mooie redding van Newcastle United-doelman Tim Krul hield de marge voor Onder 17 op twee. Kaiser: ‘Je hebt geluk dat Tim die bal pakt, anders sta je zomaar op 4-3.’

Het doelpuntenfestijn kende echter maar geen einde in de brandende zon. Zeven minuten voor tijd bracht invaller Al Khalfa de teller op drie voor Qatar waardoor het toch toch nog 4-3 werd. Ineens werd het weer benauwd voor Onder 17. KNVB-coach Ruud Kaiser was dan ook niet tevreden over de manier waarop de tegendoelputen ontstonden. ‘We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt’, vond hij. ‘Het is hier een bakoven met 30 graden en dan kost dat onnodig veel energie. Met het EK hadden we een aanvallend probleem, nu een verdedigend probleem. Die twee spitsen van Qatar hebben het ons erg moeilijk gemaakt.’

De benauwdheid over de gevaarlijke spitsen van Qatar was dankzij Jeffrey Sarpong niet van lange duur. De middenvelder legde bal prima neer voor Marvin Emnes die zijn tweede, en Nederlands vijfde doelpunt, op het WK kon scoren: 5-3.

Zwembad
Na de slopende openingswedstrijd van Onder 17 krijgen de spelers even rust. ‘We gaan nu eerst Gambia-Brazilië kijken, die wedstrijd is hier zometeen’, sprak Kaiser. ‘En dan gaan we morgen maar eens even lekker een zwembad zoeken. We zijn alweer acht dagen bezig. Dus morgen maar een rustdag voor de spelers. Ik heb al een mooi zwembad gezien.’ (Bron: knvb.nl)

In De Voetbaltrainer 132 kunt u lezen hoe de route naar het WK is verlopen voor Oranje Onder-17.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.