Hèt moment van de wedstrijd gebeurde negen minuten voor tijd. Nederland leidde in de slotfase met 0-2 en was bij die tussenstand zeker van de kwartfinales. Al die zekerheid vervloog toen de Uruguayaanse scheidsrechter Larrionda naar de stip wees. Een penalty voor Gambia. ‘Ongelofelijk. Gambia krijgt in drie wedstrijden drie onterechte penalties. Eigenlijk werden we bijna het toernooi uitgenaaid’, briesde KNVB-coach Ruud Kaiser nog even na. ‘Op dat moment voel je je waardeloos.’ Dat gevoel van onmacht verdween toen Momodou Ceesay het buitenkansje voor Gambia naast het doel van Tim Krul (Newcastle United) prikte. Onder 17 kon opgelucht adem halen.

De jeugdige internationals verzekerden zich tijdens de wedstrijd van een perfecte uitgangspositie. Toen in het stadion de berichten doorkwamen dat concurrent voor een kwartfinaleplaats Brazilië de scoringsmachine op volle toeren liet draaien in de wedstrijd tegen het al uitgeschakelde Qatar. Voor Onder 17 gold toen maar één opdracht: scoren. Ajacied John Goossens had na ruim een halfuur spelen al de eerste Nederlandse treffer voor zijn rekening genomen. In de 72e minuut volgde het bevrijdende tweede doelpunt. Aanvoerder Dirk Marcellis kopte resoluut raak uit een corner van zijn collega-doelpuntenmaker Goossens: 0-2.

De tweede treffer viel precies nadat KNVB-coach Kaiser Niels Vorthoren (Willem II) in liet vallen voor AZ-speler Ruud Vormer. Met die omzetting kwam de nadruk nog meer op de aanval te liggen, om de belangrijke tweede treffer te maken. Tegenover de benutte kansen stond een ijzersterk oranjegekleurd verdedigingsblok opgesteld. Marcellis en Jordy Buijs (Feyenoord) hadden de boomlange Gambiaan en penaltymisser Ceesay praktisch de hele wedstrijd onder controle. Vooral voor Buijs was dat een opsteker nadat hij in de vorige wedstrijd tegen Brazilië na twintig minuten naar de kant moest ten faveure van een tactische wissel.

Met de doelpuntenregen die Brazilië over Qatar heen liet vallen (0-6) zijn de Zuid-Amerikanen groepswinnaar geworden met zes punten en een doelsaldo van +5. Onder 17 en Gambia eindigden allebei ook zes punten. Doordat het Nederlandse doelsaldo beter is dan dat van de Gambianen (+3 tegenover +2) is het tweede kwartfinaleticket voor Onder 17.

Kwartfinale 
Onder 17 gaat het in de kwartfinale opnemen tegen de Verenigde Staten. ‘Individueel zijn ze niet spectaculair, maar doordat ze compact spelen is het heel moeilijk tegen ze’, keek Kaiser na afloop gelijk al even vooruit. ‘Maar dadelijk eerst eens even lekker eten en drinken. En dan morgen met de spelers even uitrusten. Al moet ik even kijken of we morgen al niet vliegen naar Trujillo. Wat dat betreft is het wel een reizend circus hier.’

De wedstrijd tussen Onder 17 en de Verenigde Staten wordt maandagavond 26 september om 23.00uur (Nederlandse tijd) gespeeld. Het duel wordt rechtstreeks uitgezonden door Eurosport.

23 september 2005, Lima

WK-eindronde, groepswedstrijd

Nederland – Gambia 2–0 (1-0)

Scoreverloop: 33. John Goossens (Ajax) 1-0, 72. Dirk Marcellis (PSV) 2-0.

Scheidsrechter: Jorge Larrionda (Uruguay)

Opstelling Nederland: Tim Krul (Newcastle United); Tom Hiariej (FC Groningen), Jordy Buijs (Feyenoord), Dirk Marcellis (PSV), Mike van der Kooij (FC Utrecht); Vurnon Anita (Ajax), Ruud Vormer (AZ), Jeffrey Sarpong (Ajax); Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam) Diego Biseswar (Feyenoord), John Goossens (Ajax).

Wissels: 64. Marvin Emnes (Sparta Rotterdam) voor Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam), 70. Niels Vorthoren (Willem II) voor Ruud Vormer (AZ), 76. Erik Pieters (FC Utrecht) voor Mike van der Kooij (FC Utrecht).
 
(Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.