‘Superblij’, omschreef Kaiser zijn gemoedstoestand na afloop. ‘Maar het is wel moeilijk om ervan te genieten. We speelden slecht en raakten Buijs met een rode kaart kwijt.’ Zeker het verlies van Feyenoorder Buijs is een aderlating. Net als Amerikaan Neven Subotic moest hij een kwartier voor tijd met twee keer geel de kleedkamer opzoeken. In de halve finale is hij er daardoor wegens zijn schorsing niet bij. De andere centrale verdediger, recordinternational en aanvoerder Dirk Marcellis (PSV) haakte voor de wedstrijd tegen de VS al geblesseerd af.

Toch zullen die personele ongemakken snel vergeten zijn over een aantal dagen. Slechts één overwinning is Onder 17 nog verwijderd van de WK-finale. Dit voorjaar stond hetzelfde Nederlandse team ook al in de finale van het EK voor spelers tot 17 jaar. In de eindstrijd werd toen van Turkije verloren. Samen met diezelfde Turken, Mexicanen en de winnaar van Brazilië-Korea is Onder 17 nu onderdeel van het kwartet dat de plaatsen één tot en met vier gaan verdelen.

De wedstrijd tegen de VS zal waarschijnlijk niet jarenlang in de herinnering blijven hangen. Het voetbal was matig, maar daar tegenover stond wel een dosis spanning. Na de openingstreffer, die vlak voor rust werd gemaakt, door Jeffrey Sarpong (Ajax) was het lang wachten op een tweede (en bevrijdende) doelpunt. De manier waarop de 0-1 ontstond zei ook veel over de wedstrijd. Vurnon Anita (Ajax) bereidde het doelpunt van Ajax-makelij voor en gaf de bal af aan Sarpong die met veel geluk de bal achter de Amerikaanse goalie Bryant Rueckner schoot.

Vermoeidheid
Het tegenvallende karakter van de wedstrijd had volgens Kaiser vooral met de vermoeidheid van zijn spelers te maken. ‘Je ziet duidelijk het verschil een zware poule waar wij in zaten en de Verenigde Staten die na twee wedstrijden al geplaatst waren. De laatste wedstrijd konden ze gewoon wisselspelers opstellen terwijl wij nog vol aan de bak moesten.’

Het gevaar bij de VS zat hem vooral in de spelhervattingen. De vrije schoppen vlogen de goed keepende Tim Krul om de oren, maar geen enkele keer hoefde de doelman van Newcastle United te buigen voor de geplaatste ballen van ondermeer Jeremy Hall en Kyle Nakazawa. Onder 17 stelde daar ook paar kansen tegenover van Ruud Vormer (AZ) en Sarpong.

De kwetsbare 0-1 voorsprong werd zes minuten voor tijd eindelijk weggenomen. Opnieuw Sarpong ging met de bal aan de haal. Via de linkerkant legde hij sluitpost Rueckner in de luren en drukte af: 0-2. Na zijn tweede treffer had Sarpong de smaak te pakken en nam in de allerlaatste minuten zelfs nog een optie op treffer nummer drie en vier.

Onder 17 heeft nu twee dagen de tijd om te herstellen. Wederom een dag minder dan de tegenstander. Kaiser: ‘Daar baal ik van, dat Mexico nu ook een dag langer heeft.’ Rust is dan ook het sleutelwoord voor de jonge Oranjehelden. ‘We gaan morgen niet trainen en zullen ze maar even twee dagen in bed stoppen’, voorspelt Kaiser de remedie. ‘En dan moeten we maar snel weer beseffen dat dit echt uniek is. Bij de laatste vier van de wereld.’

Donderdag 29 september om 23.00uur (Nederlandse tijd) speelt Onder 17 in de halve finale tegen Mexico.

26 september 2005, Trujillo
WK-eindronde, kwartfinale

Verenigde Staten – Nederland 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 45. Jeffrey Sarpong (Ajax) 1-0, 84. Jeffrey Sarpong (Ajax) 2-0.
Scheidsrechter: Horacio Elizondo (Argentinië)

Opstelling Nederland: Tim Krul (Newcastle United); Tom Hiariej (FC Groningen), Jordy Buijs (Feyenoord), Mike van der Kooij (FC Utrecht), Erik Pieters (FC Utrecht); Vurnon Anita (Ajax), Ruud Vormer (AZ), Jeffrey Sarpong (Ajax); Marvin Emnes (Sparta Rotterdam) Diego Biseswar (Feyenoord), John Goossens (Ajax).

Wissels: 53. Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam) voor Marvin Emnes, 46. Martijn van der Laan (FC Groningen) voor Erik Pieters, 81. Geert-Arend Roorda (Heerenveen) voor John Goossens. (Bron: knvb.nl)

Kwartfinales WK onder 17 in Peru
 
Zondag 25/09   Costa Rica –  Mexico  1-3 nv
Zondag 25/09   Turkije –  China  5-1
Maandag 26/09   Verenigde Staten –  Nederland  0-2
Maandag 26/09   Brazilië –  Noord-Korea  3-1 (n.v.)
 

Halve finales WK onder 17 in Peru

Donderdag 29/09   Mexico –  Nederland                                      
Donderdag 29/09   Turkije –  Brazilië 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.