Onder 17 gaat strijden om het brons

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Na een uniek toernooi voor Onder 17 is het Nederlandse jeugdteam uitgeschakeld op het FIFA WK voetbal voor spelers tot 17 jaar. Van Mexico werd donderdag in de halve eindstrijd met 4-0 verloren. Onder 17 kreeg een paar beste kansen, ondermeer via Niels Vorthoren, maar de minderjarige Mexicanen sprongen dodelijk effectief met de kansen om. Nu rest de strijd om de bronzen medaille.
 
De openingsfase had veel weg van een nachtmerrie voor Onder 17. Mike van der Kooij, die bij afwezigheid van de geschorste Jordy Buijs en geblesseerde Dirk Marcellis centraal achterin begon, raakte binnen vijf minuten geblesseerd nadat hij zich verstapte. ‘Na vier minuten gaat dan je derde centrale verdediger door z’n knie’, baalde Kaiser na afloop. De Nederlandse bank, die veel gelijkenis met een ziekenboeg (Marvin Emnes half fit en de op scherp staande Erik Pieters met twee gele kaarten) vertoonde, moest daardoor al extreem vroeg worden aangesproken voor vervanging. Pieters verving zijn teamgenoot van FC Utrecht, waardoor gelegenheidsverdediger Vurnon Anita (Ajax) al vroeg een nieuwe schakel naast zich zag in het oranjegekleurde verdedigingsblok.

Met de onfortuinlijke wijzigingen was het verrassend genoeg toch Onder 17 dat sterk begon. Ruud Vormer (AZ) kreeg na zeven minuten een prachtige kans op 0-1, maar schoot net naast. Niet veel later kopte Niels Vorthoren (Willem II) de bal net over. Grote kansen voor Onder 17, waar Mexico na twintig minuten pas iets tegenover stelde. Een bekeken bal van Cesar Villaluz belandde boven op de Peruaanse lat. Vijfentwintig minuten later bleek die doelpoging de generale repetitie te zijn geweest Villaluz’s tweede, en dit keer doeltreffende, poging. Met een vernietigend schot haalde hij uit en schoot de bal ongenadig hard in. Zelfs Oranje-goalie Tim Krul had hier geen antwoord op.

Mokerslag
De kleine achterstand kon na rust snel ongedaan gemaakt worden. Weer was het Onder 17 dat het eerste recht op de kansen had, maar snel daarna bleek wederom hoe effectief Mexico met de kansen omsprong. Een ingestudeerde vrije trap werd om de oranje muur gespeeld en kwam via Dos Santos voor de voeten van de gretige Hector Moreno: 0-2. Na die mokerslag stond Onder 17 verrassend snel weer op. Vorthoren haalde de Mexicaanse achterlijn en legde terug op Biseswar die op het doel vuurde.

Niet veel later was het opnieuw Vorthoren die dit keer zelf een enorme kans kreeg. Zijn inzet schampte helaas de paal. Na die grote kans maakte Kaiser een tactische omzet in de jacht naar de aansluitingstreffer. ‘Niels (Vorthoren, red.) kreeg twee grote kansen, maar verder vond ik hem niet goed in de kleine ruimte. Door Geert-Arend Roorda in te brengen Melvin Zaalman op ’tien’ te zetten hoopte ik wat meer kansen te creeëren’, verklaarde de KNVB-coach zijn alles-of-niets-poging.

Maar alle omzettingen en kansen voor Onder 17, mochten ook in de loop van de wedstrijd niet baten. Opnieuw was het de Mexicaan Villaluz die het vonnis voor Onder 17 (nu definitief) velde: 0-3. Kaiser: ‘In een halve finale finale maakt het niet uit of je 1-0 of 5-0 verliest, want je ligt er dan toch uit voor een finaleplaats. Je moet bij een achterstand gewoon risico’s nemen.’In blessuretijd werd de score geflatteerd zelfs nog vergroot naar 0-4. Ever Guzman sloot het kwartet Mexicaanse doelpunten af en dompelde Onder 17 in nog diepere rouw.

Aanstaande zondag (22.00uur Nederlandse tijd) volgt naast de finale ook de wedstrijd om de derde plaats. De teleurstelling zal dus binnen twee dagen omgezet moeten worden in getergdheid om alsnog voor het podium te gaan. ‘Bij mij is het al omgezet. Ik wil een medaille halen’, sprak Kaiser strijdbaar. ‘Ik hoop dat het bij de jongens ook gaat gebeuren, dat ze honger hebben naar een medaille.’

29 september 2005, Chiclayo

WK-eindronde, halve finale
Mexico – Nederland 4-0 (1-0)

Scoreverloop: 33. Cesar Villaluz 1-0, 50. Hector Moreno 2-0, 61. Cesar Villaluz 3-0, 90. Ever Guzman.

Scheidsrechter: Mark Shield (Australië)

Opstelling Nederland: Tim Krul (Newcastle United); Tom Hiariej (FC Groningen), Vurnon Anita (Ajax), Mike van der Kooij (FC Utrecht), Martijn van der Laan (FC Groningen); Niels Vorthoren (Willem II), Ruud Vormer (AZ), Jeffrey Sarpong (Ajax);  Diego Biseswar (Feyenoord), Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam), John Goossens (Ajax).

Wissels: 4. Erik Pieters (FC Utrecht) voor Mike van der Kooij, 57. Geert-Arend Roorda (Heerenveen) voor Niels Vorthoren, 66. Mitchell Schet (Feyenoord). (Bron: knvb.nl)