Oranje O-17 wint van Turkije in ‘kleine finale’

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Onder 17 heeft de bronzen medaille behaald op het FIFA WK voetbal voor spelers tot 17 jaar. In de wedstrijd om de derde plaats tegen Europees kampioen Turkije werd het 2-1 dankzij twee treffers van John Goossens. Een prima keepende Tim Krul keerde een aantal grote kansen van Turkije, waardoor Onder 17 een topprestatie levert met de derde plaats tijdens het debuut van Onder 17 op een WK.
 
‘Deze jongens hebben ongelofelijk karakter getoond’, complimenteerde KNVB-coach Ruud Kaiser zijn spelers na afloop. Na de verloren halve finale tegen Mexico (4-0) stond er een herboren Onder 17 dat de Europees kampioen naar een vierde plaats speelde. ‘We stappen nu met brons in het vliegtuig, maar het voelt als goud’, lachte Kaiser.

Het eerste halfuur van de wedstrijd was duidelijk voor Onder 17. Na de vroege treffer van John Goossens, was het meerdere malen Onder 17 dat gevaar stichtte voor het Turkse doel. Het twijfelachtige optreden achterin van de Europees kampioen werd echter niet afgestraft door het Nederlandse team (vice-Europees kampioen). Sterker nog, vlak voor rust was het twee keer Turkije dat plotseling opdook voor doelman Tim Krul. Met twee prima reddingen op de schoten van Murat Duruer en Tevfik Kose hield de Nederlandse keeper zijn team in de race.

Uitblinker Tim Krul

Zo spectaculair als de eerste helft eindigde, begon ook het tweede deel van de strijd om het brons. In de 53e minuut had Marvin Emnes een prima kans, maar hij mikte op de paal. In de tegenstoot dook opnieuw Kose voor de neus van Krul op, maar voor de zoveelste keer bleef de doelman van Newcastle United zijn tegenstander de baas door zijn doel slim kleiner te maken. ‘Hij heeft ons een paar gered’, erkende ook Kaiser.

Met regelmaat van de klok volgde na de kansen van Emnes en Kose tien minuten later een grote mogelijkheid voor de ingevallen Diego Biseswar. Hij omspeelde keeper Volkan Babacan, schoof de bal richting het doel, maar daar stond Mehmet Yilmaz nog om de bal weg te werken. Weer tien minuten later kreeg Turkije een levensgrote kans. Invaller Aydin Yilmaz kwam gevaarlijk voor het oranjedoel, maar wederom had Onder 17 een passend antwoord: Tim Krul.

Beslissing

Vlak voor tijd leek de definitieve beslissing te vallen toen Goossens met een bekeken assist van collega-Ajacied Jeffrey Sarpong voor de Turkse keeper werd gezet. Slim tikte Goossens de bal langs Babacan: 2-0.

De bevrijdende tweede treffer van Onder 17 werkte in de blessuretijd toch nog wat minder rustgevend. Nuri Sahin schoot met scherp van afstand en verraste het volle oranje strafschopgebied en keeper Krul die de bal laat zag aankomen: 2-1. Kort daarna ging Sahin voor zijn tweede geluksmoment, maar in al zijn enthousiasme ging de bal ver over.

Het oponthoud dat Onder 17 graag wilde veroorzaken om de Turken uit hun ritme te halen, werd uiteindelijk door een Turk zelf veroorzaakt. Caner Erkin schopte uit frustratie Vurnon Anita onderuit en moest van scheidsrechter Larrionda met een rode kaart vertrekken. De Turkse storm ging liggen en de kleur oranje veranderde langzaam in brons.

‘Eigenlijk kun je zeggen dat we nu de beste van Europa zijn’, concludeerde Kaiser na afloop. ‘Met Mexico-Brazilië hebben we een Zuid-Amerikaanse finale, en nu we Turkije verslagen hebben zijn we dus eigenlijk de beste van Europa.’ De bronzen medaille draagt de KNVB-coach ook voor een deel op aan de clubs. ‘Wij staan nu in spotlights, maar ik moet ook een groot compliment aan de de BVO’s geven. Zij moeten in de competitie nu een paar weken deze jongens missen. Maar doordat ze dit mee mogen maken, zie je wat voor een exposure dit is voor het Nederlands voetbal.’

2 oktober 2005, Lima

WK-eindronde, wedstrijd om de derde plaats.

Nederland – Turkije 2-1 (1-0)

Scoreverloop: 13. John Goossens 1-0, 88. John Goossens 2-0, 90. Nuri Sahin 2-1.

Scheidsrechter: Jorge Larrionda (Urugay)

Opstelling Nederland: Tim Krul (Newcastle United); Tom Hiariej (FC Groningen), Jordy Buijs (Feyenoord, Erik Pieters (FC Utrecht), Martijn van der Laan (FC Groningen); Vurnon Anita (Ajax), Ruud Vormer (AZ), Jeffrey Sarpong (Ajax);  Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam), Marvin Emnes (Sparta Rotterdam), John Goossens (Ajax).

Wissels: 59. Diego Biseswar (Feyenoord) voor Melvin Zaalman, 67. Niels Vorthoren (Willem II) voor Marvin Emnes, 73. Geert-Arend Roorda (Heerenveen) voor Ruud Vormer. (Bron: knvb.nl)