AZ twijfelt nog over kunstgras

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Als het aan trainer Louis van Gaal ligt, wordt het nieuwe stadion straks voorzien van een mat van kunstvezels. De oefenmeester gelooft heilig in de toekomst van namaakgras en zou graag zien dat zijn huidige club in die ontwikkeling een voortrekkersrol vertolkt.

Dat enthousiasme wijkt volledig af van de visie van zijn voorganger bij AZ, Co Adriaanse. De huidige trainer van FC Porto was fel tegen de aanleg van kunstgras. ,,Voor Co was dat onbespreekbaar’’, zegt AZ-directeur Toon Gerbrands.

Ook Gerbrands is een voorstander van de aanleg van kunstvezels. Volgens hem is er tegenwoordig kunststofgras, dat de vergelijking met het geroemde gras in het stadion van Feyenoord voor 98 procent kan doorstaan.

,,Dan heb je het over elementen als demping, rollen en stuiteren’’, zegt de directeur. ,,Het is overigens niet de goedkoopste oplossing. We weten: als we nu voor kunstgras kiezen, zal je dat over een paar jaar moeten vervangen. Zo snel gaan de ontwikkelingen.’’

Het aanleggen van kunstgras heeft voor AZ een aantal voordelen. Van Gaal vindt het een uitkomst als zijn selectie straks elke dag in het stadion kan trainen. Op die manier leren zijn spelers alle hoeken van veld en stadion tot in detail kennen, wat zijns inziens tot een groter thuisvoordeel leidt. Als AZ tot gewoon gras besluit, wordt het onmogelijk om bij het stadion te trainen. In dat geval zal de selectie straks moeten uitwijken naar het Lood, het jeugdcomplex van AZ.

Desondanks kijkt niet iedereen in Alkmaar reikhalzend uit naar de aanleg van kunstgras. De supporters protesteren fel tegen de eventuele keuze voor een namaakmat en ook de spelers zijn niet direct enthousiast. Een enquête van voetbalweekblad VI wees eerder dit jaar uit dat het merendeel van de voetballers in Nederland tegen het spelen op kunstgras is. En bij AZ ligt die verhouding niet anders.

,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik er geen voorstander van ben’’, zegt international Barry Opdam. ,,Voor mijn gevoel haalt kunstgras alle leuke elementen uit het voetbal. Het polletje, het gezeur over een goed of slecht veld. Bij ons op het Lood ligt ook kunstgras, maar dat vind ik niet ideaal. Ik krijg er last van mijn knieën en mijn rug gaat me irriteren. Kunstgras is de toekomst, maar van mij mogen ze nog even wachten. Als ik straks ben gestopt, mogen ze het overal neerleggen.’’

AZ zal de graskeuze voor zijn nieuwe stadion uiterlijk in december moeten maken. Eén ding is daarbij duidelijk, de club zal zich alleen laten leiden door voetbaltechnische motieven. ,,AZ krijgt een voetbalstadion’’, benadrukt Marcel Brands, directeur voetbalzaken. ,,Wij willen zo goed mogelijk voetballen en zo hoog mogelijk eindigen. Op kunst- óf op gewoon gras.’’

Ook het bloed van Brands gaat niet sneller stromen als kunstgras ter sprake komt. De directeur, verantwoordelijk voor het eindbesluit, onderkent wel dat hij zich daarbij laat leiden door het oer-conservatisme, dat in het voetbal nauwelijks is uit te bannen.

,,Ik vind: echt gras heeft de meeste charme, nog steeds. Maar ik kan het niet beargumenteren. Dan kom je bij ongrijpbare dingen als ‘gras moet je kunnen ruiken’. Nou, dan spuiten we er wat geur overheen.’’ (Bron: ad.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw