In het Philips Stadion werd gisteren een interessante voorlichtingsbijeenkomst gehouden over de Ramadan en de manier waarop voetballers daar mee om kunnen gaan. “Het is een band tussen jou en De Schepper.”

Voorlichtingssessie
Om meer inzicht te krijgen in de achtergrond van Islamitische voetballers en de vastenmaand had PSV – op initiatief van Hoofd Opleidingen Joop Brand – een aantal deskundigen uitgenodigd om over dit onderwerp te komen spreken. Aanwezig waren onder meer jeugdvoetballers en hun ouders, trainers, leden van de medische staf en andere betrokkenen van PSV. Ook de pers was volop op de bijeenkomst afgekomen. De voorlichtingssessie was niet bedoeld om namens de club een standpunt of richtlijn neer te leggen, maar puur om goed om te kunnen gaan met bepaalde gezondheidsfactoren en te bekijken wat de mogelijkheden zijn om met de Ramadan om te gaan. PSV laat de voetballers volledig vrij in hun keuzes, maar wil wel zo verantwoord mogelijk kunnen omgaan met de religieuze Moslimmaand.

‘Gezond vasten’
Een Islamdeskundige vertelde onder meer dat het vasten best onderbroken mag worden in verband met een wedstrijd of zware trainingsdag. Er zijn diverse manieren om dit later te compenseren, bijvoorbeeld door een arme of behoeftige voor één dag eten te geven of door ná het suikerfeest een dag vasten in te halen. De toon van het verhaal was objectief: er werd niet verteld hóe het moet of wat juist is voor een voetballer, maar puur en alleen wat de opties zijn volgens het geloof. “Wie moet eten, mag eten. Dat geldt ook voor topsporters. Vasten doe je uit vrije wil, het is een bijzondere band tussen jou en De Schepper. Daar zit verder niemand tussen. Wat wel héél belangrijk is, is dat je ‘gezond’ vast. Benut de momenten om te eten en bedenk goed wát je dan eet.” Ook werd verklaard dat spelers die nog niet in de puberteit zitten, nog niet hoeven te vasten. Na afloop van de bijeenkomst in eetcafé De Verlenging werd door alle aanwezigen – na zonsondergang – een buffetmaaltijd genuttigd en nagepraat over de voorlichting. (Bron: psv.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.