Eerstedivisieclubs akkoord met degradatieregeling

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Een promotie-degradatieregeling tussen de eerste divisie en het amateurvoetbal in Nederland is aanzienlijk dichterbij gekomen. De twintig clubs uit de Gouden Gids Divisie, verenigd in de CED, stemden donderdag tijdens een vergadering in met de invoering van zo’n systeem.

De stemverhouding was zestien tegen vier. Wat betreft de CED kan de nieuwe competitieopzet bij het begin van het seizoen 2007-2008 ingaan. CED-voorzitter Frans Derks sprak van een historisch besluit. “Een geweldige stap voorwaarts om tot een optimalisatie van de opbouw van de Nederlandse voetbalpiramide te komen”, liet de oud-arbiter weten. 

Sportief
“De clubs uit de eerste divisie hebben de sportieve uitgangspunten van het totale voetbal boven het directe eigen (financiële) belang geplaatst. Dat mag je uniek noemen. Met een doorstroming tussen het betaalde voetbal en het amateurvoetbal lopen de eerstedivisieclubs toch het risico terug te vallen naar de amateurs, daar waar betaald voetbal tot op heden altijd gegarandeerd was.”

Met de goedkeuring van de CED is de promotie-degradatieregeling nog geen feit. De belangenvereniging van de eerstedivisieclubs moet nog met de KNVB en het amateurvoetbal in de slag om tot een goede invulling van het nieuwe competitiesysteem te komen. Daarbij is een verantwoorde en een natuurlijke overgang naar en vanuit de top van het amateurvoetbal een belangrijk uitgangspunt.

Inkomsten
De CED ging tijdens de vergadering tevens akkoord met een forse wijziging in de verdeling van de centrale mediainkomsten. De clubs besloten unaniem met terugwerkende kracht, bij het begin van het huidige seizoen, een prestatieuitkering in te voeren. Daarbij vormen de positie op de wekelijkse ranglijst, de eindstanden van de zes periodes en deelneming aan de promotie-degradatieregeling met de eredivisie de belangrijkste graadmeters. Met de prestatieuitkeringen is per jaar een bedrag van 5 miljoen euro gemoeid.

Met deze nieuwe verdeelsleutel wil de CED de financiële afstand tussen de eredivisie en de topclubs uit de eerste divisie verkleinen. “Ook zorgt dit systeem voor een betere aansluiting met de top van het amateurvoetbal”, oordeelde CED-directeur Edwin Lugt.

Bonus
Een gedeelte van deze beloning naar sportieve prestaties is gerelateerd aan het licentiesysteem van de KNVB. “Clubs met een verantwoord financieel beleid zullen een beloning in de vorm van een bonus ontvangen”, legde Lugt uit. “Wij willen hiermee een duidelijk signaal afgeven. Een gezonde bedrijfsvoering is van groot belang voor de uitstraling van onze bedrijfstak.” (Bron: nu.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw