HHC Hardenberg gaat in samenwerking met FC Zwolle een voetbalschool starten. De school, die bestaat uit speciale trainingen voor de jeugd op de woensdagmiddag, krijgt een regionaal karakter. Niet alleen HHC maar ook de clubs uit de omgeving van Hardenberg moeten straks hun jonge talentjes aan de extra voetballessen kunnen laten deelnemen.

René Schuldink is initiatiefnemer van het plan. Schuldink gaf, toen hij een paar jaar geleden bij HHC aantrad als bestuurslid jeugdvoetbalzaken, de aanstoot tot een jeugdvoetbalbeleidsplan. Dat plan ging uit van stevige ambities en hield onder meer in dat jeugdtrainers niet langer zonder opleiding hun begeleidende werk konden doen. “Dat betekende een hele cultuuromslag”, weet Schuldink nog goed. “Aan trainers werd ineens gevraagd wat ze nu precies wilden, bij de club blijven of niet. Bij alle selectieteams streefden we naar een dubbele bezetting. Dat is nu rond. HHC riep ook een technische commissie in het leven. Die scout intern talenten en dat werkt perfect. De voetbalschool is de volgende stap in die ontwikkeling. Met FC Zwolle denken we veel knowhow binnen te halen op trainingsgebied.”

FC Zwolle hoopt met de voetbalschool tegenspel te kunnen gaan bieden aan FC Twente en Emmen, waar het gaat om werving van talent. De school wordt straks ongeveer voor een derde gevuld met de beste voetballertjes van HHC. Tweederde is voor de regio van Hardenberg. Het mes moet aan meerdere kanten gaan snijden, een kwestie van wisselwerking. “We leveren alle faciliteiten van ons sportpark, maar het wordt beslist geen HHC school”, wenst Schuldink te benadrukken. “Maar een FC Zwolle school wordt het ook niet. De echt goede voetballertjes zullen straks wel naar Zwolle gaan, maar de meeste blijven gewoon lekker bij hun eigen club voetballen. Niemand wordt gedwongen lid te worden van HHC om deel te kunnen nemen aan de school. De trainingen staan onder leiding van gekwalificeerde trainers van FC Zwolle. Daar kan HHC zijn voordeel mee doen, maar ook de regioclubs. De jeugd leert ontzettend veel op die extra trainingen en dat komt ten goede aan de teams waarin ze spelen.”

HHC Hardenberg is in zijn regio veruit de grootste vereniging. De club telt momenteel om en nabij de 950 leden. Alleen al op basis van de getallen voelde HHC zich geroepen het voortouw te nemen in de opleiding van de voetbaljeugd. Schuldink: “Het klinkt misschien een beetje arrogant, maar we moeten het ijzer smeden nu het heet is. HHC is voor het tweede jaar hoofdklasser en moet nu oogsten en dat kan met dit plan. De afspraak was alleen dat het bericht nog niet in de krant zou verschijnen. Eerst zouden we de besturen van de regioclubs uitnodigen. Dat is het eerste dat we nu gaan doen om ons plan goed uit te leggen.” (bron: voetbalopzaterdag.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.