Clubs in de top van het amateurvoetbal moeten zich er nog meer van bewust worden wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van grote wedstrijden. Daarom gaat de KNVB alle 84 hoofdklassers een draaiboek sturen waarin een ordereglement is opgenomen.

Inmiddels heeft de voetbalbond een eerste overleg achter de rug met de hoofdklassers in het district West 1 om te kijken hoe wedstrijden zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bij die bijeenkomst was een medewerker van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme aanwezig. ,,Die heeft aangegeven wat er allemaal tricky is en waar clubs op moeten letten’’, aldus Dick Doornebosch, hoofd wedstrijdzaken in West 1.

Veel animo was er overigens niet voor het overleg. Nog niet de helft van de genodigde hoofdklassers kwam opdagen.

De KNVB wil de komende weken benutten om ook de hoofdklassers uit de vijf andere districten het draaiboek voor te leggen. ,,Het is de bedoeling dat clubs vanaf 1 januari kunnen laten zien welke maatregelen ze denken te treffen om de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten’’, aldus Doornebosch.

Want risico’s, die zijn er wel degelijk in de amateurtop. Steeds vaker vertonen wedstrijden in de hoofdklassen kenmerken van duels uit het betaalde voetbal. Bengaals vuurwerk, volgepakte tribunes, gedrang tussen supporters; bij Spakenburg – IJsselmeervogels – de dorpsderby staat voor zaterdag weer op de agenda – weten ze er alles van. De Bunschotense derby stond eerder dit jaar model voor het draaiboek. Doornebosch: ,,Wat als een fakkel in de capuchon van een kind valt? Of wat als een tribune instort, omdat er te veel mensen zitten? Ik moet er niet aan denken.’’

De richtlijnen gelden voor wedstrijden die 1500 toeschouwers of meer trekken én risicoduels. Doornebosch wil benadrukken dat het de KNVB er niet om te doen is zoveel mogelijk sancties uit te delen. De bond wil slechts een signaal afgeven. ,,Een bewustwordingsproces in gang zetten. We moeten elkaar opvoeden. Ook rond grote amateurwedstrijden moet het allemaal professioneler worden.’’ (Bron: ad.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.