De meest succesvolle trainer/coach die ooit bij ASWH heeft gewerkt vertrekt aan het einde van dit seizoen. Na vijf mooie seizoenen heeft Jack van de Berg het bestuur te kennen gegeven geen contractverlenging te ambiëren, ondanks dat het bestuur eigenlijk wel verder wilde met deze gedreven trainer.

Weinig collega trainers zullen de “kunstjes” van Jack na kunnen doen. Na het kampioenschap in 2000/2001, o.l.v. de toenmalige trainer André Wetzel kwam Van de Berg in een gespreid bedje, tenminste zo werd gedacht.
De klasse van deze trainer was dat hij voortborduurde op deze successen en de selectie niet direct opzadelde, wat veel trainers eigen is, met eigen visie en stijl. Zijn filosofie over voetbal bracht hij er “geruisloos” in bij de spelersgroep en in de loop der jaren heeft hij van ASWH een elftal gemaakt van hoog niveau. Dat typeerde zijn vakmanschap.

Alras bleek ook dat de vereniging ASWH en Jack van de Berg klikte. Hij had ook oog voor andere zaken binnen ASWH en stond open voor iedereen. Het kampioenschap van de hoofdklasse in 2001/2002 was het bewijs dat ook de spelers de trainer en als mens volledig geaccepteerd hadden. In de periode Van de Berg is de spelersgroep ook heel erg stabiel gebleven.

Na een 3e plaats in 2002/2003 en een 7e plaats in 2003/2004 was het seizoen 2004/2005 om in te lijsten voor deze trainer en voor ASWH. Afdelingskampioen hoofdklasse B, landskampioen zaterdagvoetbal en algemeen amateur-kampioen van Nederland. Als klap op de vuurpijl werd ook nog de supercup gewonnen. Welke amateur-trainer heeft een dergelijk CV? Dat zijn er maar enkele, en daar is Jack er één van. ASWH mag trots zijn op deze man die dat voor de club allemaal heeft bewerkstelligt. De vereniging ziet deze toptrainer dan ook met lede ogen vertrekken, maar heeft volledig begrip voor zijn beslissing.

Jack van de Berg vindt dat, na zo’n lange tijd bij de club, het toch steeds moeilijker wordt een groep te motiveren die alles gewonnen heeft. Hij wil voorkomen dat hij daarom harder moet gaan optreden, dat zou wel eens ten koste kunnen gaan van de relatie met zijn spelers. Dat wil laatste wil hij zeker niet. Ook dat is een van zijn sterke eigenschappen, het onderhouden van een goede relatie met de spelers. In de vijf jaar ASWH is geen speler met problemen met zijn trainer vertrokken.

In De Voetbaltrainer 133 vertelde Jack van den Berg nog over zijn omgang met de spelers: “Als hoofdtrainer moet je slim zijn in de omgang met spelers. Een training is niet voor de trainer om te laten zien hoe goed hij is. Dankzij mijn ervaring weet ik wat een speler denkt. Ik zie als een oefening te lang duurt. Lichaamstaal herkennen. Ik denk dat ik wat dat betreft goed met mijn spelers kan opschieten. Waarom komen spelers naar ASWH, terwijl ze ergens anders meer geld konden verdienen? Waarom gaan spelers niet weg, als ze eenmaal bij ASWH spelen? Natuurlijk spelen we mee om de prijzen en dat is ook een factor. Daarnaast is voor een speler, net als voor mij als trainer, het gevoel heel belangrijk. Er moet warmte zijn. Je moet je prettig voelen bij een club. En bij een trainer. Ik vind humor en spelvreugde heel belangrijk. Verder denk ik dat ik het type trainer ben die spelers aan zich kan binden en tegelijkertijd aan de club. Ik denk dat mijn groep zich kenmerkt door een groot acceptatievermogen. Je kunt geintjes over iemand maken, maar je moet het ook van anderen kunnen hebben. Verder hebben we er voor gezorgd dat de randzaken goed geregeld zijn. Twee trainingspakken, twee trainingskampen, de juiste muziek op de wedstrijddag, dat soort zaken. De juiste aandacht, daar zijn spelers gevoelig voor.” (Bron: De Voetbaltrainer 133)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.