Jong Oranje op glad ijs

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Coach Foppe de Haan nam zijn spelers mee naar ijsstadion Thialf, waar ze een uur schaatsles kregen van Henk Gemser. Sommige voetballers voelden zich direct thuis op de ongewone ondergrond, anderen hadden duidelijk meer problemen.

Voor Ismaïl Aissati was schaatsen bijvoorbeeld een volstrekt nieuwe ervaring. De 17-jarige Marokkaan was de enige Jong Oranje-speler die nog nooit van zijn leven op glij-ijzers stond.

,,We hebben hem een paar lage noren aangetrokken en zijn gaan oefenen’’, aldus Foppe de Haan. ,,Voorzichtig en niet te lang, want Ismaïl bleef ook na een tijdje nog behoorlijk scheef op zijn schaatsen staan. Maar alles ging met een brede lach en onder deskundige begeleiding van Gemser.’’

De schaatscapaciteiten van Dwight Tiendalli en Quincy Owusu-Abeyie vielen iedereen in positieve zin op. Foppe de Haan: ,,Die twee konden het heel aardig! Misschien kunnen we ze op termijn nog eens inschrijven voor een toernooi.’’

Vandaag trekt Jong Oranje weer het voetbalveld op voor twee trainingen. Morgenochtend vliegt de groep naar Slovenië. Dat gebeurt zonder Gijs Luirink. De verdediger is de volgende speler die de EK-playoff mist met een blessure (enkel). Zijn vervanger is Henrico Drost van SC Heerenveen.

Opvallend is dat Foppe de Haan nog altijd geen beroep heeft gedaan op John Heitinga. De Ajacied zit niet bij het A-elftal van Marco van Basten en kan op basis van zijn leeftijd (geboren na 1-1-1983) nog meedoen met Jong Oranje.

,,Ik denk al twee weken over Heitinga na’’, verklaart Foppe de Haan. ,,Maar die jongen is zodanig de kluts kwijt dat ik hem er niet bij heb genomen. Ook niet na alle recente blessures. Ik vind: een speler als Heitinga oproepen, betekent hem ook meteen opstellen. Maar ik zou dat gezien zijn huidige vorm niet kunnen verkopen tegenover de jongens die al vanaf de start bij Jong Oranje zitten.’’

In het centrum van de defensie heeft de trainer nu Ramon Zomer (FC Twente), Arnold Kruiswijk (FC Groningen) en Gianni Zuiverloon (RKC) beschikbaar.

,,Zuiverloon kan ook op het middenveld, maar dan heb ik achterin met Zomer en Kruiswijk twee linkspoten naast elkaar’’, stelt De Haan. ,,Ik moet nog beslissen hoe ik dat precies ga doen.’’ (Bron: ad.nl)