Tevreden zag bondscoach Marco van Basten zondagavond vanaf de eretribune van de Petrol-Arena in Celje toe hoe zijn selectiebeleid voor het Nederlands elftal niet al te slecht voor Jong Oranje uitpakte. Zonder veel potentiële basisspelers verschafte de jeugdploeg zich via een doelpuntloos gelijkspel tegen Slovenië toch een goede uitgangspositie voor de return.

Wellicht versterkt met enkele A-internationals moet het Jong Oranje van coach Foppe de Haan zich woensdag in een uitverkocht Abe Lenstra-stadion te Heerenveen voor het eerst sinds zes jaar kunnen kwalificeren voor het Europees kampioenschap dat volgend jaar mei in een nog onbekend land wordt gehouden.

Succes
Dit zou een nieuw succes voor het Nederlands jeugdvoetbal betekenen. Eerder dit jaar reikten de ploegen voor spelers onder de 20 en 17 jaar al tot de halve finale van een wereldkampioenschap.

Jong Oranje, dat het tijdens de return zonder de geschorste Zomer moet stellen, kende op het spekgladde veld in Celje weinig problemen. Alleen Huntelaar kreeg al vier uitstekende mogelijkheden op een doelpunt. De spits stuitte in alle gevallen op doelman Handanovic, ook wel eens actief in de A-ploeg van Slovenië.

Balverlies
Uitblinker in Celje was met afstand de jongste speler van beide ploegen. PSV’er Aissati, slechts zeventien jaar en twee maanden oud, leed nauwelijks balverlies. Hij was voortdurend aanspeelbaar en strooide met prachtige steekpasses.

Samen met zijn assistent Van ’t Schip keek Van Basten vanaf de tribune bewonderend toe. De bondscoach wilde een dag eerder graag kijken hoe de ook nog voor Jong Oranje speelgerechtigde Castelen, Vlaar, De Jong, Babel en Van der Vaart zich tijdens de oefeninterland tegen Italië hielden. Emanuelson en Maduro maakten alleen de voorbereiding op het duel mee en keken. Bondscoach De Haan van Jong Oranje had dit tweetal tijdens het duel met de Slovenen graag speeltijd gegeven.

Return
De kans is groot dat De Haan woensdag tijdens de return alsnog gebruik maakt van Maduro en Emanuelson. Goed mogelijk is dat hij ook een beroep op Castelen, Vlaar, De Jong of Babel doet. Voor spelers als Van der Vaart en de op dit moment geblesseerde Robben en Sneijder is Jong Oranje een gepasseerd station.

De Haan zag zich tijdens de voorbereiding op de laatste twee duels voor het EK niet alleen door Van Basten gehinderd. Afellay, De Zeeuw, Hofs, Jenner, Vincken, Luirink en Brama kenden net als Robben, Sneijder en Van Persie blessureleed.

Waslijst
Ondanks een waslijst met afwezigen was Jong Oranje dominant tegen Slovenië, dat geen enkele doelkans kreeg. Na de successen van de jeugdploegen van spelers onder de 17 en 20 jaar bleek ook in het waterkoude Celje dat het Nederlands jeugdvoetbal er goed voorstaat. Aan Jong Oranje om dit beeld woensdag voor ruim 20.000 enthousiaste toeschouwers met plaatsing voor het EK te onderstrepen. (Bron: nu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.