Even nadat Guus Hiddink en Leo Beenhakker zich als derde en vierde Nederlandse bondscoach kwalificeerden voor het WK, onderstreepte Jong Oranje woensdagavond nogmaals dat het ook goed gaat met het Nederlandse jeugdvoetbal. Dankzij een thuiszege op Slovenië (2-0) in het uitverkochte Abe Lenstra stadion van Heerenveen komt de formatie volgend jaar mei, in een nog onbekend land, na zes jaar weer uit op het EK.

Jong Oranje, dat zondag de uitwedstrijd tegen de Slovenen nog op 0-0 afsloot, is alweer de derde nationale jeugdploeg die binnen een jaar op een grote eindronde mag uitkomen. De Nederlandse formaties voor spelers onder de zeventien en twintig jaar strandden eerder dit seizoen pas in de halve finales van het WK.

Talenten
Het gaat dus niet alleen goed met de Nederlandse trainers. Mede dankzij het ooit door oud-bondscoach Louis van Gaal gelanceerde Masterplan levert de in het buitenland veel geroemde Hollandse voetbalschool klassen vol talenten af.

Exemplarisch voor het grote aantal goede jeugdspelers was de selectie van Marco van Basten voor de vriendschappelijke interland van afgelopen zaterdag tegen Italië. De bondscoach riep maar liefst negen spelers op die ook nog voor Jong Oranje mochten uitkomen.

Castelen
Drie A-internationals keerden voor de thuiswedstrijd tegen Slovenië terug bij Jong Oranje. Romeo Castelen beleefde weinig plezier aan zijn uitstapje naar de oudste nationale jeugdploeg. De aanvaller van Feyenoord moest zich al na een kwartier geblesseerd laten vervangen. Urby Emanulson en Ron Vlaar speelden wel de hele wedstrijd mee.

Grote man bij Jong Oranje was echter Klaas Jan Huntelaar. De spits van Heerenveen maakte in de elfde minuut na prachtig voorbereidend werk van Ismail Aissati de openingstreffer. Hij kopte in de zestigste minuut wederom raak: 2-0. Het was alweer de veertiende treffer van Huntelaar bij Jong Oranje. Alleen Makaay en Bruggink waren ooit succesvoller op dit niveau. Zij maakten vijftien doelpunten.

Publiekswissel
Bondscoach De Haan beloonde het optreden van Huntelaar met een publiekswissel. De ruim twintigduizend toeschouwers vonden het allemaal prachtig. Na het WK voor spelers onder de 20 jaar van afgelopen zomer in eigen land leeft het jeugdvoetbal als nooit tevoren.

De vele schoolkinderen waren evenals hun ouders en begeleiders bijna allemaal in het oranje gestoken. Vooral de jongste toeschouwers zongen, klapten en dansten de hele wedstrijd. Vanaf de eretribune keken de trotse bestuurders van de KNVB glunderend toe. Woensdag 16 november 2005 gaat de geschiedenis in als een hele mooie dag voor het Nederlandse voetbal. (Bron: nu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.