Het Nederlands elftal speelt aan de vooravond van de start van de kwalificatiecampagne op weg naar EURO 2008 een oefenduel met Ierland. De ontmoeting staat voor woensdag 16 augustus in Dublin op het programma. Lansdowne Road vormt het decor van de interland. Het tijdstip wordt in een later stadium vastgesteld.
 
Het treffen vloeit voort uit de zogeheten ‘reciprociteitsverplichting’ van het oefenduel op 5 juni 2004 in Amsterdam (0-1). Dit was tevens de laatste keer dat Nederland en de huidige nummer 23 van de FIFA-ranglijst tegenover elkaar stonden. De Ieren trokken in dit duel door een goal van Robbie Keane met 0-1 aan het langste eind.

De meest recente ontmoeting tussen beide voetbalnaties op Iers grondgebied staat alle Oranjefans waarschijnlijk nog helder voor de geest. Het was de Ierse ploeg die op 1 september 2001 in Dublin met een 1-0 overwinning (doelpunt: Jason McAteer)  Oranje de doorgang naar het WK 2002 belette.

De balans van 20 ontmoetingen met de Ieren: 10 keer winst Nederland, zeven keer winst Ierland en drie keer een gelijkspel.

De kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap 2008, dat wordt georganiseerd door Zwitserland en Oostenrijk, gaat in het najaar van 2006 van start. De loting voor de EK-kwalificatie is vrijdag 27 januari 2006 in het Zwitserse Montreux. Mochten Nederland en Ierland in dezelfde kwalificatiegroep worden ingedeeld, dan wel kwalificatieverplichtingen hebben op 16 augustus, dan wordt in onderling overleg een andere datum gezocht voor de ontmoeting.

Het (oefen)programma van Oranje in aanloop naar het wereldkampioenschap in Duitsland, wordt na het bekend worden van de groepsindeling tijdens het mondiale eindtoernooi gefinaliseerd. De WK-loting staat voor vrijdag 9 december in Leipzig (20.30 uur) op het programma. (knvb.nl)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.