Nieuwe structuur jeugdvoetbal aanstaande

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Foppe de Haan heeft, samen met Marco van Basten, een voorstel ingediend bij de KNVB voor een herstructurering van het jeugdvoetbal op het hoogste niveau. Naar hun mening gaat er op dit moment teveel talent verloren.
In de huidige structuur worden spelers in leeftijdscategorieën van twee of drie jaar geplaatst. Zo spelen in de B-junioren bijvoorbeeld spelers tussen de veertien en de zestien jaar. “Helemaal verkeerd. We (De Haan en Van Basten, red.) zijn het erover eens dat met de huidige structuur veel talent verloren gaat,” zegt Foppe de Haan in Voetbal International.

Als reden daarvoor draagt De Haan een onderzoek aan van Raymond Verheijen, inspanningsfysioloog van de KNVB. Daaruit blijkt dat, doordat spelers in de jeugdopleiding vaak met oudere jongens voetballen, op hun tenen moeten lopen en zodoende stilstaan in hun ontwikkeling. In het voorstel van De Haan en Van Basten zouden spelers uit de C- en B-jeugd louter met en tegen leeftijdsgenoten voetballen. Doordat zij volop in hun puberteit zitten, maken zijn de snelste ontwikkeling door.

Het voorstel van de beide bondscoaches is al goedgekeurd door de profclubs. Er moet nog wel goedkeuring komen van de amateurclubs die teams in de hoogste divisies hebben spelen. (Bron: voetbalprimeur.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw