Het was niet eens de vraag óf Dolf Roks als trainer van RBC ontslagen zou worden, maar meer wanneer. Gisteren voltrok zich het onvermijdelijke: de sympathieke Roks werd door de hekkensluiter van de eredivisie op straat gezet.

,,De tegenvallende resultaten en het gebrek aan vertrouwen dat deze technische staf de boel op de rails krijgt, heeft ons daartoe doen besluiten’’, verklaart interim-directeur Mascha Simons. Mark Wotte is de belangrijkste kandidaat om Roks op te volgen.

Het had de laatste weken iets weg van een ordinaire soap. RBC verloor dit seizoen de ene na de andere wedstrijd en half november kwam het nieuws: Roks was met onmiddellijke ingang ontslagen. Althans, voor een uurtje. Op aandringen van de spelersgroep, die zichzelf verantwoordelijk stelde voor de slechte resultaten, mocht de Zeeuw toch aanblijven. Met lichte tegenzin van voorzitter Jan Pollemans, dat wel.

De supermarkthouder liet vrijwel geen gelegenheid onbenut om Roks in de daarop volgende weken in de publiciteit af te branden. Zo vertikte hij het om luid en duidelijk uit te spreken volledig achter zijn trainer te staan, wat speculaties over een nakend vertrek alleen maar voedden. Ook afgelopen donderdag, na de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht, liet hij doorschemeren niet meer volledig achter zijn coach te staan.

Gistermiddag hakte Pollemans de knoop door: Roks eruit, terwijl assistent Rob Meppelink gedwongen terugkeert in zijn oorspronkelijke functie als technisch manager.

,,Ik ben natuurlijk zeer teleurgesteld’’, zegt de vakantie vierende Roks over zijn gedwongen afscheid. ,,Maar de conclusie is eenvoudig: vier punten uit 18 wedstrijden is veel te weinig. En tja, dan weet je dat de trainer er meestal uit gaat.’’ Het is de vraag of RBC veel opschiet met het vertrek van Roks. Zelfs een voetbalanalfabeet ziet dat de Roosendaalse formatie veel kwaliteit te kort komt om goed mee te kunnen op het hoogste niveau. ,,De spelers zelf vinden dat ook’’, aldus Roks.

,,Met wat gerichte versterkingen hadden we misschien uit deze situatie kunnen komen. Daar was intern ook al over gesproken. Maar bestuurders zonder voetbalverstand kijken daar niet naar, die kijken naar resultaten en andere zaken. Ik heb net met aanvoerder Robert Molenaar gesproken en die vindt, namens de groep, dat ik niet weg had gehoeven. Leuk om te horen, maar het bestuur besliste anders.’’

Namens de clubleiding legt Mascha Simons de oorzaak van het RBC-falen niet alleen neer bij de zwakte van de selectie. ,,Volgens ons zit er namelijk best wel kwaliteit in de groep. Natuurlijk zijn er ook posities die versterking behoeven. Zo zouden we graag een nieuwe middenvelder aantrekken. Maar in onze ogen was het probleem tweeledig. Deze technische staf zou de boel niet meer aan het draaien krijgen’’, zegt de algemeen directeur.

RBC hoopt vrijdag een nieuwe hoofdtrainer voor de groep te hebben staan. Mark Wotte is de belangrijkste kandidaat. Vanaf zijn vakantieadres laat de pas bij Feyenoord opgestapte Wotte weten ,,alle opties open te houden.’’ Een onderhoud met RBC heeft hij nog niet gehad, zo bezweert hij.

Ook Robert Maaskant (ex-Willem II) staat op de Roosendaalse shortlist. Onder Maaskant promoveerde RBC twee keer naar de eredivisie. Dat was in 2000 en 2002. (Bron: ad.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.