De vraag is al bijna zo oud als er profvoetbal bestaat: heeft het nut een trainer te ontslaan? De conclusie van een nieuw Engels onderzoek is dat de prestaties van clubs die veel van manager wisselen er alleen maar slechter op worden.
Doctor Sue Bridgewater van de Universiteit van Warwick nam de managersontslagen uit de hoogste vier Engelse profdivisies onder loep sinds de invoering van het Premiership in 1992. Sindsdien werden er 536 managers ontslagen, een gemiddelde van 41 per seizoen.
De centrale vraag in de studie was of managers nu ontslagen worden door de slechte resultaten, of dat de resultaten slecht zijn door vele managerswisselingen. Bridgewater vindt dat de cijfers aantonen dat er sprake is van het laatste: clubs die veel van manager wisselen presteren duidelijk minder dan clubs die hun eindverantwoordelijke lang in dienst houden.
De tien clubs die sinds 1992 elf of meer managers in dienst hadden (Crystal Palace is koploper met dertien), behaalden een winstpercentage van 32,53 procent. De negen clubs die het met drie of minder managers deden (bij Charlton Athletic, Crewe Alexandra en Manchester United had één man het de gehele onderzochte periode voor het zeggen) wonnen gemiddeld 43,03 procent van hun wedstrijden.
Of het onderzoek Engelse clubs beweegt om minder snel de manager de laan uit te sturen, valt te bezien. De trend in Engeland is juist dat managers steeds korter bij een club blijven. In het seizoen 1992/93 was een coach gemiddeld 2,72 jaar in dienst. Op dit moment ligt dat cijfer op 1,72. (Bron: vi.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.