Alles draait om talent op de KNVB Coachdag

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

,,Er was heel wat talent voor nodig om hier te komen.” Zo eindigde KNVB-coach jeugdopleidingen Wim van Zwam de opening van de tiende KNVB Coachdag, die woensdag in Zeist werd gehouden. Inderdaad, het was gezien de gladde wegen voor sommige aanwezigen nog een hele klus om tijdig aanwezig te zijn. Door hun motivatie, wilskracht en ambitie kwamen ze er alsnog.
 
Dat was precies waar het om draaide tijdens de Coachdag: de eigenschappen van een talent. Van Zwam maakte zijn laatste opmerking als kwinkslag, maar sloeg wel meteen de spijker op zijn kop. De jeugdtrainers, veelal beginnend in hun vak, willen graag leren en hechtten daarom veel waarde aan de workshops om de talenten van spelers te onderkennen en ook hun éigen talenten verder te ontplooien.

Maar het draaide toch vooral om het talent van de spelers. Van Zwam gaf in zijn openingswoord al een paar voorzetjes van wat de deelnemers die dag konden verwachten. Er waren workshops van Ed van Stijn (scout van Manchester United), Joop Alberda (volleybaltrainer die Nederland naar Olympisch goud leidde), Ruud Kaiser/Ruud Dokter (de KNVB-coaches blikten terug op het WK onder 17 in Peru), Jacques van Rossum (bewegingswetenschapper), Henk van de Wetering en Nico Romeijn (KNVB Academie), Remy Reynierse (coördinator Masterplan jeugdvoetbal) en inspanningsfysioloog Raymond Verheijen.

Van Zwam lardeerde zijn tekst met beelden van spelers die als talent werden of worden gezien. Met als treffend voorbeeld Ron Vlaar. ,,Wie had er drie of vier jaar geleden van Vlaar gehoord, behalve de mensen van AZ?”, vroeg de KNVB-coach jeugdopleidingen retorisch. ,,Wij kenden hem ook wel, maar bij ons stond hij op een gegeven moment op de standby-lijst van het nationale team in zijn leeftijdsklasse.”

Niet lang daarna was de speler uit Hensbroek ineens international. ,,Waarna weer een mindere periode volgde. En nu zit hij sinds kort bij Feyenoord. Het geeft maar aan hoe de ontwikkeling van talenten is, door allerlei oorzaken. Grillig.”

Na Vlaar werden meteen wat beelden van Klaas-Jan Huntelaar getoond. De speler die bij PSV er niet in slaagde zijn talent echt waar te maken, de zijstap naar Heerenveen maakte, en nu als grote ster, als redder, bij Ajax is binnengehaald.

Talent, daar draaide alles om woensdag. Op welke leeftijd kun je zien dat iemand een talent is? Wat moet je daarna doen om het talent verder te ontwikkelen? Of, zoals het motto van de bijeenkomst was, hoe maak je van een talent een topper?

De aanwezigen kwamen overal vandaan. Vrijwel alle profclubs hadden wel één of meerdere afgevaardigden in Zeist. Allen met het doel zich verder te kunnen ontwikkelen, te leren, zich te verbeteren. Kortom, om in het trainersvak te groeien. En daarmee ook hun talentvolle spelers verder te kunnen helpen. (Bron: knvb.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw