Het voorstel van onder anderen bondscoach Marco van Basten om de definitieve WK-selecties later bekend te maken, is goed ontvangen door de deelnemende landen aan het komende wereldkampioenschap in Duitsland. Ook de wereldvoetbalbond (FIFA) staat er niet onwelwillend tegenover. Dat bleek dinsdag bij de afronding van een tweedaagse WK-workshop voor coaches en officials in Düsseldorf.

“De boodschap van de bondscoaches is duidelijk overgekomen”, zei de Zweed Lennart Johansson, voorzitter van de Europese voetbalunie (UEFA) en tevens vice-preses van de FIFA. “We weten nu wat de coaches willen. Hun verzoek zal de komende week binnen de FIFA worden besproken. Op 16 maart valt tijdens een bestuursvergadering in Zürich de beslissing.”

Geen tegenstemmers

In het huidige draaiboek moeten de 32 bondscoaches hun selectie van 23 man voor 15 mei hebben aangemeld bij de FIFA. Het WK begint echter pas op 9 juni. Het merendeel van de 21 aanwezige bondscoaches in Düsseldorf, onder wie Van Basten en Leo Beenhakker (Trinidad en Tobago), stelde eind mei of begin juni als nieuwe deadline voor. Andere bondscoaches stelden zich neutraal op. Maar er was niemand die tegenstemde, zo gaf de Duitse coach Pfister van Togo aan.

Onverwachtheden

De uitgesproken voorstanders onder de bondscoaches willen met een latere datum meer keuzevrijheid voor zichzelf creëren en ook beter kunnen inspelen op plotselinge blessures of onverwacht vormverlies bij hun manschappen. “We hopen dat de FIFA met ons wil meedenken”, zei de Braziliaanse bondscoach Parreira, die als woordvoerder van de aanwezige WK-coaches optrad.

“Eind mei of begin juni heeft onze voorkeur. Het zal het WK niet beïnvloeden, het zal feitelijk op niets effect hebben. Een latere deadline kan echter wel de teams in staat stellen om zich beter op het WK voor te bereiden. Het zal het toernooi absoluut ten goede komen.”

Parreira voegde er wel aan toe dat hij zelf zijn WK-selectie gewoon op 15 mei zal presenteren. “Maar het is altijd prettig om daarna nog eventuele wijzigingen te kunnen doorvoeren. Daarom ondersteun ik het voorstel tot uitstel van harte”, zei de bondscoach van de titelverdediger.

‘Zo laat mogelijk’

Van Basten liet vorige week weten dat hij nog het liefst een dag voor het WK zijn definitieve spelerslijst zou willen inleveren. “Dat zal organisatorisch echter wel heel lastig zijn. Een week voor het begin van het WK zou ook mooi zijn. Het probleem is dat je de jongens alleen maar bij hun club ziet en niet echt met ze kan werken. Nu moeten we die namen nog op 15 mei bekendmaken, terwijl we pas op 22 mei met de afsluitende voorbereiding beginnen. Ik vind dat je pas een definitieve keuze kunt maken als je een week of tien dagen met elkaar werkt. Als een speler niet de vorm of de conditie heeft om een WK te spelen, wil ik hem alsnog kunnen vervangen.” (Bron: nu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.