Bondscoaches kunnen tot begin juni gokken

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Spelers voor wie deelname aan het WK door blessures in gevaar komt, zoals Wayne Rooney, Lionel Messi, Francesco Totti, Jan Koller en mogelijk ook Rafael van der Vaart, kunnen rekenen op een extra kans er alsnog bij te zijn. De FIFA-reglementen kennen een ontsnappingsclausule waardoor bondscoaches twijfelgevallen in hun selecties kunnen opnemen en ze toch kunnen vervangen.
De wisselmogelijkheid geldt tot 24 uur voor de eerste wedstrijd van het betreffende land op het WK. Bovendien moet de nationale voetbalbond kunnen bewijzen dat de speler die naar huis moet ook daadwerkelijk met een serieuze blessure kampt. Pas dan kan een nieuwe speler aansluiten.

De regel was oorspronkelijk bedoeld om spelers die tijdens de aanloop naar het WK geblesseerd raken, te kunnen vervangen zodat landen niet met een uitgedunde selectie aan het eindtoernooi hoeven te beginnen. Maar met een beetje creativiteit kan het ook anders worden uitgelegd.

Zo kan Sven-Göran Eriksson bijvoorbeeld Rooney op de definitieve lijst van 23 spelers zetten. En als blijkt dat de aanvaller het toch niet haalt, kan de bondscoach van Engeland een wel fitte vervanger oproepen, mits de medische FIFA-deskundigen Rooney ook zwaar genoeg geblesseerd vinden. (Bron: vi.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw