Woensdag 17 mei trapt Jong Oranje om 18.30 uur af voor de oefeninterland tegen Jong Duitsland. Plaats van handeling: stadion de Vijverberg in Doetinchem. ,,Een Nederland-Duitsland in de grensstreek; dat moet mooi worden”, aldus Foppe de Haan, die met zijn ploeg op deze zeventiende mei voor het laatst op eigen bodem te bewonderen is. Op 20 mei vertrekt de ploeg naar Portugal, waar van 23 mei t/m 4 juni het EK wordt gespeeld. Op de website van de KNVB blikt Foppe de Haan vooruit op het EK voor Jong Oranje in Portugal.

Belangrijke testcase
,,Het is altijd leuk om bij De Graafschap te spelen”, aldus de coach van Jong Oranje. ,,Het is een mooi stadion en er is veel en enthousiast publiek, dat dicht op het veld zit. De sfeer is altijd goed.” De toeschouwers zullen getuige zijn van een interessant duel. Voor zowel Jong Duitsland als Jong Oranje is het immers een belangrijke testcase in aanloop naar het Europees kampioenschap. De Duitsers zijn ingedeeld bij Servië en Montenegro, gastland Portugal en Frankrijk. De Nederlandse talenten nemen het in de poule op tegen achtereenvolgens Oekraïne (24 mei), Denemarken (26 mei) en Italië (29 mei).

De spelers die op het EK in actie zullen komen – de selectie wordt maandag 15 mei bekend gemaakt, tegelijk met de WK-ploeg van Marco van Basten – zijn bijna zonder uitzondering bekende gezichten uit de Eredivisie. De Haan: ,,Voorheen speelden in Jong Oranje vooral jongens uit de eerste divisie of uit tweede elftallen. Nu zijn het bijna allemaal stamspelers op Eredivisieniveau, zelfs van de topclubs. We moeten ons dus kunnen meten met de Europese top.”

Geen piepers
Een verklaring voor deze kentering heeft De Haan wel. ,,Het heeft te maken met het feit dat veel spelers van 25, 26, 27 jaar naar het buitenland gaan, waardoor er plekken vrijkomen voor de jonge jongens. Daarnaast geeft Marco van Basten het goede voorbeeld aan clubtrainers; dat je niet lang hoeft te wachten met het opstellen van een jonge speler als hij goed is. Dat is een positief signaal. Het wordt gelukkig ook opgepikt door de clubs, waar jonge jongens een kans krijgen zich te manifesteren. En het zijn geen piepers; ze lopen er niet voor weg. Ze hebben kwaliteit en pakken hun kans.”

Als hij zijn team moet beschrijven? ,,Als je kijkt naar de spelers, hebben we alles dubbel bezet, soms zelfs meer. Vooral de achterhoede en het middenveld zijn goed. Voorin missen we scorend vermogen, helemaal als Huntelaar met Oranje meegaat. Dan mis je een echte goalgetter. Collins John komt er nog bij, maar die is wel van een ander kaliber.”

Puntjes op de i
Jong Oranje oefent voor vertrek naar Portugal nog tegen het Nederlands elftal (donderdag 11 mei, 19.00 uur bij Quick Boys in Katwijk) en het Olympisch elftal (zaterdag 13 mei, 14.00 uur in Stadion de Vliert in Den Bosch). De oefeninterland tegen Jong Duitsland vormt de laatste mogelijkheid voor Foppe de Haan en zijn ploeg om op hoog niveau de puntjes op de i te zetten. En dan moet het in Portugal gaan gebeuren.

De Haan: ,,Dit toernooi is een goede voorbereiding op het EK 2007 in eigen land en daarna eventueel de Olympische Spelen. Dit EK is een prachtig leermoment, beter kun je niet krijgen.” Leermomenten zijn mooi, maar uiteraard is die Europese titel waar De Haan en zijn mannen het allemaal voor doen. ,,We willen zo ver mogelijk komen, en het liefst kampioen worden.” (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.