Duits bondscoach Jürgen Klinsman en zijn Italiaanse ambtsgenoot Marcello Lippi, twee van de succesvolste coaches tijdens het voorbije WK in Duitsland, hebben hun functie gisteren alletwee neergelegd.
Klinsmann leidde Die Mannschaft met attractief voetbal naar de derde plaats op het WK, terwijl Lippi met zijn ploeg de wereldtitel veroverde door in de finale Frankrijk na strafschoppen (5-3) te verslaan.

De 41-jarige Klinsmann, in 2004 aangesteld als opvolger van Rudi Völler, voelt zich na het WK in Duitsland ‘leeg en opgebrand’. Dat is één van de redenen dat hij stopt als bondscoach. De blonde oud-international wil bovendien meer tijd besteden aan zijn gezin in Californië. De komende zes maanden neemt hij rust.

,,Dit was geen gemakkelijke beslissing,’’ sprak hij gisteren tijdens een bewogen persconferentie in Berlijn. De aftredende Duitser vocht tijdens zijn laatste optreden als teamchef tegen de tranen. ,,Ik wil graag iedereen bedanken voor twee spannende en prachtige jaren,’’ zei Klinsmann.

De Duitse bond vond in recordtempo een opvolger voor Klinsmann: diens assistent Joachim Löw. De 46-jarige voormalige trainer van onder meer VfB Stuttgart en Fenerbahçe geldt als een intelligente trainer met een sterke persoonlijkheid. Hij tekende een contract voor twee jaar en sprak gisteren tijdens zijn aanstelling tot nieuwe Bundestrainer meteen klare taal. ,,We willen op het EK 2008 Europees kampioen worden.’’

Leeg en opgebrand
In Italië is met verslagenheid gereageerd op het opstappen van Lippi. De 58-jarige oefenmeester had nog een contract tot en met het einde van deze maand, maar wilde niet praten over een langer dienstverband. En dat terwijl hij afgelopen maandag, een dag na de gewonnen WK-finale, nog aangaf dat hij in principe bereid was om door te gaan.

,,Het WK is een geweldige ervaring geweest,’’ sprak Lippi gisteren. ,,Ik heb mogen samenwerken met een geweldige groep spelers en ook de staf was van het allerhoogste niveau, maar ik ben uitgeput als leidsman van de nationale ploeg. Ik bedank de bond voor het vertrouwen dat me de afgelopen twee jaar is gegeven. Dat heeft geleid tot een historische prestatie die onze fans zich voor altijd zullen herinneren.’’

Lippi zocht gisterochtend Gianluca Pessotto op in het ziekenhuis van Turijn. De teammanager van Juventus deed twee weken geleden een zelfmoordpoging. Hij is een oud-pupil van Lippi. Vanavond wacht de afgezwaaide bondscoach een grootse huldiging in zijn woonplaats Viareggio. Daarna zal de trainer zeker drie maanden vakantie vieren. Tegen een aanbieding van Manchester United heeft Lippi nee gezegd: ,,Ik spreek geen woord Engels.’’

Met het afscheid van Klinsmann en Lippi is het aantal vertrekkende bondscoaches van de 32 ploegen die deelnamen aan het WK in Duitsland op veertien gekomen. De coaches Ricardo LaVolpe (van Mexico), Leo Beenhakker (Trinidad & Tobago), Dick Advocaat (Zuid-Korea), Guus Hiddink (Australië), Sven-Göran Eriksson (Engeland), Zico (Japan), Henri Michel (Ivoorkust), José Pekerman (Argentinië), Branko Ivankovic (Iran), Pawel Janas (Polen), Ilija Petkovic (Servië & Montenegro) en Alexandre Guimaraes (Costa Rica) gingen hen voor. (Bron: ad.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.