Roda JC is als één van de eerste voetbalclubs in Nederland gestart met een revolutionaire manier van krachttraining. De weerstand wordt tijdens de oefeningen niet meer bepaald door ijzeren gewichten, maar door lucht. In Kerkrade ‘zoemt’ het in het krachthonk.
Het geluid heeft veel weg van een zoemende koelkast. Het geklingel van op elkaar botsende gewichten is verdwenen. Het nieuwe krachthonk van Roda JC is een oase van rust.
Een kleine revolutie, want een fitnessruimte stond altijd synoniem voor een hoop kabaal. Dat het in de catacomben van de Limburgse club zo rustig is, is te danken aan de net aangeschafte krachtapparatuur. Deze werkt niet meer met loodzware gewichten, maar via luchtdruk. En lucht vloeit geruisloos.
Belangrijker dan het gebrek aan lawaai, is het feit dat met deze hardware de explosiviteit en kracht van sporters kan worden vergroot. Fysiotherapeut Hans Wiltenburg heeft Roda warm gemaakt voor de aanschaf van de nieuwe apparatuur. ,,Tijdens een bijeenkomst van de fysiotherapeuten kregen we een lezing van de Amerikaan Dennis Keiser, die een nieuw systeem van krachttraining had ontwikkeld,’’ vertelt Wiltenburg.
,,Op de bekende apparaten kun je geen explosieve bewegingen maken, want dan schieten de gewichten alle kanten op. Bovendien zit er in die apparatuur een beperking, want veertig kilo is voor die dingen niet altijd veertig kilo.
,,Ik zal dat uitleggen. Wanneer je een gewicht wegdrukt, wekt dat bij de start van de beweging de meeste weerstand op. Dan is het simpelweg het zwaarst. Maar als het gewicht eenmaal los is, er beweging in zit, is er altijd een fractie van een seconde waarin er minder weerstand is en de inspanning dus minder kracht kost. Op dat korte moment lijkt een gewicht van veertig kilo even geen veertig kilo meer. Bij op luchtdruk gebaseerde apparatuur blijft de weerstand de hele oefening door even groot. Dus op elk moment van de beweging, druk je veertig kilo weg. Je traint krachtiger.’’
Sporters worden snel sterker van het gebruik van de toestellen, zegt Wiltenburg. ,,Maar we kunnen meer doen. De toestellen zijn aangesloten op een computer. Zo zien we precies hoe ver een geblesseerde speler in zijn revalidatie staat.
,,Deze week lieten we de van een kruisbandkwetsuur herstellende Kevin van Dessel plaatsnemen op het apparaat waarmee je lucht met de voeten wegdrukt. Toen zagen we dat hij met het ene been sneller en makkelijker een bepaald gewicht wegduwt dan met het andere. Tijdens de training op het veld leek hij weer te functioneren, maar nu zagen we dat zijn geblesseerde been nog niet over alle kracht beschikte. Daarop is besloten hem weer even uit de selectie te halen.’’
Roda verwacht dat meer clubs deze noviteit binnenhalen, al moet wel diep in de buidel worden getast. ,,Deze investering kostte ruim een halve ton,’’ weet Wiltenburg. ,,Maar het was het geld meer dan waard.’’ (Bron: ad.nl)