Na afloop van de oefenwedstrijd van Noordwijk ging bondscoach Marco Bout nader in op de commotie die de afgelopen dagen in het voetbalgekke Spakenburg was ontstaan. Commotie die vooral te maken had met de aanvankelijke afzeggingen van de Spakenburg-aanvallers Karim El Kaddouri en Donovan Mijnals, alsmede IJsselmeervogels-linksback Henri de Graaf voor de komende duels op 23, 25 en 27 oktober tegen amateur-regioteams uit Portugal, Zweden en Estland.

In het bijzijn van assistent-trainer Aart Korenhoff gaf Bout rustig zijn visie op de gebeurtenissen: “Er staat een kwalificatietoernooi op het programma, dus is het belangrijk dat wij, in het belang van de spelers die worden geselecteerd, goed nadenken over de activiteiten die in relatie tot de vereniging worden georganiseerd. Het uitgangspunt dient hierbij te zijn dat de spelers aan activiteiten van zowel de clubs als de KNVB kunnen deelnemen. De spelers in kwestie moeten in acht dagen vijf wedstrijden spelen. Dat is logischerwijs geen gezonde situatie. Om de spelers in bescherming te nemen, heb ik de trainers daarom verzocht om ze zaterdag in de wedstrijden Bennekom – Spakenburg en Hoek – IJsselmeervogels niet mee te laten spelen. We hebben overleg gehad met de afdeling wedstrijdzaken van de KNVB en overwogen om hen te vragen de competitierondes van zaterdag 21 oktober en zaterdag 28 oktober helemaal te schrappen. Maar uiteindelijk hebben we hier vanaf gezien, omdat heel veel clubs geen partij waren in deze materie. Wel was het voor Spakenburg en IJsselmeervogels mogelijk om uitstel aan te vragen voor hun wedstrijden. Overigens gold dit ook voor de andere clubs. Met de trainers van de betrokken clubs heb ik hier uitvoerig contact over gehad.”
Bout merkt vervolgens op er niet veel begrip voor te hebben dat de spelers in kwestie voor de keus zijn gesteld: of kiezen voor hun club of kiezen voor het Regions’ Cup Team: “Hoewel we de belangen van de clubs wel degelijk begrijpen, is dit niet verstandig, omdat het niet in het belang van de spelers is. Tegen de spelers heb ik gezegd: als je besluit om voor je club te kiezen heeft dit consequenties voor de activiteiten die in de toekomst op stapel staan voor het nationale team. We zijn natuurlijk geen duiventil en hebben veel aandacht besteed aan de selectieprocedures. Overigens kan ik het besluit van de spelers om voor hun club te kiezen uiteraard begrijpen. De spelers hebben ons wel te kennen gegeven dat ze graag deelnemen aan de activiteiten van de KNVB op nationaal niveau. Vervolgens hebben we intern overleg gehad met de KNVB en de situatie nog eens besproken. Het ging om erom de minst slechte oplossing te zoeken. Daarom hebben we besloten om het niet hard te gaan spelen en het individu als uitgangspunt te nemen. Omdat ik de jongens een dergelijk kwalificatietoernooi ook niet wil ontnemen, heb ik besloten om ze alsnog uit te nodigen. Het is voor ons van essentieel belang dat de beste spelers c.q. talenten aan de trainingen en wedstrijden deel moeten kunnen nemen. Nee, ik ben absoluut niet van mening dat we nu bakzeil gehaald hebben, al zal dit nu wellicht gesuggereerd gaan worden. Nogmaals, het belang van de spelers staat voor ons voorop en zij zijn blij met de oplossing die er nu is gekomen. Het is voor ons zaak om de arbeids/rustverhouding goed in de gaten te houden.”

Bout laat nog wel doorschemeren dat hij enigszins ontstemd is over de handelwijze van enkele trainers: “Ik had graag van de trainers of de clubs zelf vernomen dat de geselecteerde spelers aanstaande zaterdag bij hun club in actie komen. Nu heb ik het via via of van de spelers gehoord. Het zou beter zijn als de KNVB en de clubs dit soort zaken in de toekomst onderling bespreken. Dan hoeven de spelers zich alleen maar bezig te houden met voetballen. Onze uitgangspunten zullen we trouwens nog nader communiceren met clubs die daar behoefte aan hebben. Of andere spelers zich ook nog afgemeld hebben? Dit was niet het geval”, stelt de man uit Mijnsheerenland met nadruk.

Om zich terdege voor te bereiden op het kwalificatietoernooi verzamelt de definitieve selectie van het Regions’ Cup Team zich aanstaande zondag in een hotel in Lisse. Marco Bout tot slot: “Er zijn momenteel enkele spelers die wat last hebben van lichte blessures. Ook hebben we vanavond opeens te horen gekregen dat er spelers zijn die problemen met hun werkgever krijgen, als ze de komende week niet aanwezig zijn op hun werk. De spelers dienen wel in ogenschouw te nemen, dat ze, als ze erbij willen zijn, er wel de gehele week bij moeten zijn. Donderdag zal in de loop van de dag de definitieve selectie bekend worden gemaakt.” (Bron: voetbalopzaterdag.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.