Voor de eerste maal in de geschiedenis wordt de trainersopleiding 3 (TC3) gekoppeld aan de Basisopleiding Scheidsrechter (BOS). CIOS Sittard – een onderdeel van Leewenborgh Opleidingen – stelt als voorwaarde dat de deelnemers aan de TC3 tevens het BOS-diploma moeten behalen, alvorens het diploma TC3 in ontvangst te kunnen nemen. Het theoretische deel van de scheidsrechtersopleiding kan worden gevolgd via E-learning, het resterende deel via enkele praktijkbijeenkomsten.

Uitgangspunt is dat de voetbalcoach niet alleen over voetbaltechnische bagage moet beschikken, maar tevens op de hoogte is van de spelregels en de toepassing ervan. Dan weet een coach hoe hij op bepaalde situaties moet reageren. Iedere CIOS-student (of hij nu een sportopleiding of andere opleiding doet) krijgt de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

Het gaat daarbij onder meer om houding, uitstraling, leidinggeven, omgaan met conflicten, etc. De student ontwikkelt capaciteiten, die tevens goed zijn voor de toekomstige maatschappelijke carrière. Coaches en scheidsrechters hebben ieder een eigen rol, maar kunnen niet zonder elkaar. Beiden hebben bovendien een voorbeeldfunctie.

De KNVB verleent graag medewerking aan dit project. Speerpunt van het beleid is namelijk dat het wangedrag op en rondom de voetbalvelden moet verminderen. Vandaar ook de campagne ‘Wat doe jij om voetbal leuk te houden? Voor de KNVB een uitgelezen mogelijkheid om het “vak” scheidsrechter te promoten. (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.