Foppe de Haan geeft zich helemaal bloot…

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Foppe de Haan kreeg op zaterdagavond 28 oktober voor de wedstrijd Heerenveen– Ajax in de perskamer van het Abe Lenstra stadion zijn nieuwe voetbalproject overhandigd. Dat bestaat uit 2 dvd’s en een vakboek over zijn visie op coachen, het formeren van een team en het geven van trainingen. Ook werd er een start gemaakt met het Foppe Fonds.
 
Voor de wedstrijd overhandigde Foppe de eerste exemplaren aan de coaches van de beide teams Henk ten Cate en Gert Jan Verbeek en aan een vertegenwoordiger uit de gehandicaptensport. Een deel van de opbrengst van dit project zal gaan naar het Foppe Fonds, dat zich inzet voor hulpbehoevende kinderen. Om daarmee direct een goede start te maken gaf de directeur van uitgeverij Eisma Businessmedia bv voor aanvang van de wedstrijd een cheque ter waarde van 5000 euro aan de voorzitter van het Foppe Fonds.

RH8S7753-Foppe-de-Haan-28-o
 
In het voorwoord van het project stelt de succesvolle bondscoach: ‘Ik train nu heel anders dan een aantal jaren geleden. Dat komt door eigen ervaringen en observaties, maar zeker ook door de kennis die vakmensen met mij hebben willen delen. Met dit project hoop ik op mijn beurt een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van trainers op alle niveaus.’
 
Bij het uitwerken van die wens ontstond al snel het idee om dat boek te koppelen aan dvd’s. Vervolgens is Foppe de Haan gevolgd als trainer van het team dat vorig jaar in ons land deelnam aan het WK Onder 20 en recent natuurlijk als trainer van het ‘gouden’ Jong Oranje dat in Portugal Europees kampioen werd. Het resultaat is een unieke koppeling van theorie en praktijk. Zo legt hij eerst uit, vaak gebruik makend van het bord, hoe hij wil dat er wordt getraind of in de wedstrijd wordt gespeeld. Vervolgens zie je dat meteen in de praktijk toegepast door de selectie van dat WK Onder-20 team en Jong Oranje. De ene keer in trainingsvormen en de andere keer wordt zijn visie meteen ondersteund door wedstrijdbeelden van deze Oranje-selecties.

DVD-1
Op de eerste dvd heeft Foppe de Haan de wedstrijd als uitgangspunt gekozen. Geïllustreerd door middel van wedstrijdsituaties van zijn nationale teams gaat Foppe de Haan gedetailleerd in op zijn voetbaltactische visie. Daarbij loopt hij alle posities in het veld langs, zet hij diverse spelsystemen tegenover elkaar op het bord en deelt hij zijn ideeën over vrije trappen en hoekschoppen. En alles wordt dus ondersteund door wedstrijdbeelden van het WK-team.

DVD-2
Op de tweede dvd staat zijn werkwijze op trainingen centraal. Als bondscoach heeft hij relatief weinig tijd om te trainen. Daarom begint Foppe de Haan direct vanuit de manier waarop hij wil dat er wordt gevoetbald. Hij hakt daarbij het spel in onderdelen, zoals de opbouw van het spel over de as van het veld, het aanvallen over de flank en het verdedigen. De dingen die De Haan in partijspelen wil terugzien, verpakt hij ook in heel wat pass- en trapoefeningen, waarbij hij aantoont dat op die momenten spelers ook heel bewust met hun techniek bezig zijn.

VAKBOEK
Het vakboek is veel meer dan alleen een registratie van de vormen die je op de twee dvd’s ziet, hoe interessant dat hoofdstuk ook voor trainers is. De Friese bondscoach begint zijn boek met uit te leggen welke processen er allemaal een rol spelen als je met het formeren van een team begint. Zo beschrijft hij hoe gedurende het seizoen stap voor stap de rol van een trainer verandert, welke fases een team allemaal doormaakt voordat het een eenheid is en hoe je de specifieke kwaliteiten van spelers op elkaar kunt afstemmen. In hetzelfde eerste hoofdstuk gaat hij dieper in op de wijze waarop hij zijn team voorbereidt op een wedstrijd. Het eerste hoofdstuk wordt afgerond met een ruime paragraaf over De Haans visie op trainingen.
In het tweede hoofdstuk staat de wedstrijd centraal. Uitgangspunt is zijn favoriete formatie 1:4:3:3 met de punt naar achter op het middenveld. Spelhervattingen worden steeds belangrijker, dus is het logisch dat Foppe de Haan in zijn vakboek met nogal wat tips komt over een goede uitvoering van de hoekschop en de vrije trap in de as van het veld en vanaf de zijkant, zowel aanvallend als verdedigend.
Het derde hoofdstuk gaat over trainingen en kent vooral uitwerkingen van trainingsvormen die ook op de dvd’s staan, zoals testen, de warming-up, pass- en trapvormen en spelvormen. Het bijna 100 bladzijden tellen vakboek wordt afgesloten met nog eens een aantal tips van Foppe de Haan over het verzorgen van trainingen.

RH8S7679-Foppe-de-Haan-28-o

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw