In De Voetbaltrainer 141 komt Rico Schuijers, sportpsycholoog bij het onder meer het succesvolle Nederlandse Vrouwenteam Hockey aan het woord. Bondscoach Marc Lammers heeft gebruik gemaakt van zijn specialiteit en schrijft over het onderwerp ‘flow’ in zijn eigen weblog.

Marc Lammers: “Slechts focussen op de handelingen en taken leidt tot Wereld titel. Voor de finale tegen Australie hebben wij het niet een keer gehad over de finale. Winnen is bij ons ook geen doelstelling. Het is slechts een gevolg van onze handelingen en taken.

Daarom hebben wij Performance doelstellingen. Doelstellingen die gericht zijn op onze handelingen en taken. We focussen ons alleen maar op de punten die wij geheel zelf in de hand hebben. En dat zijn niet de resultaten.

Op de resultaten heeft ook de scheidsrechter,tegenstanders,geluk etc invloed. Het was dan ook heel mooi te zien dat de speelsters zo vrij en frivool op het veld stonden. Er waren geen overtollige spanningen.

We zaten het gehele toernooi in een flow. Dit kan alleen maar als je je bezig houdt met datgene waar je nu mee bezig bent en niet met de gedachtens van winnen en verliezen. Met Spanje, mijn vorige periode, zaten we ook in een flow. Het was tijdens de OS in Sydney. We waren naar de spelen gegaan zonder verwachtingen. We waren alleen maar bezig met de handelingen die we moesten doen. We wonnen verassend van Korea en Argetinie en speelde gelijk tegen Australie. Het ging dus perfect. ook de vierde westrijd verliep goed. Helaas zei een verslaggever na de wedstrijd tegen de speelsters: Dat als wij de volgende wedstrijd zouden winnen dan kunnen we de finale van de OS halen.

Vanaf dat moment waren we weer uit de flow. We gingen te veel denken aan het resultaat. Sommige speelsters droomde al van een bezoek aan de Koning. We verloren de volgende wedstrijd en uiteindelijk verloren we ook nog eens de wedstrijd om de bronze medaille. Dit heeft mijn ogen geopend. Focussen op het eindresultaat levert alleen maar druk en spanningen.  Focussen op de taken en handelingen kan leiden tot flow. (Bron: marclammers.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.