Het befaamde Milan Lab was een van de onderwerpen, gisteren op het congres Sport en Technologie in Eindhoven. Sportpsycholoog Bruno Demichelis vertelde ook wat over de Nederlandse spelers. ,,Seedorf is de evenwichtigste persoon die ik ken.” Hij noemt Clarence Seedorf een ‘dierbare vriend’, maar tijd om hem zijn veelbesproken rentree in Oranje te zien maken, had Bruno Demichelis niet. Hij vloog ver voor de aftrap in de Arena alweer terug naar Italië.

De sportpsycholoog, al twintig jaar verbonden aan AC Milan, was gisteren gastspreker bij het congres Sport en Technologie. Een ietwat ongelukkig tijdstip, want Demichelis kwam in Eindhoven vertellen over de successen van het Milan Lab, terwijl de topclub de laatste drie competitiewedstrijden in de Serie A verloor en de slechtste seizoensstart in jaren doormaakt.

Dat deerde Demichelis, een voormalige karateka, niet om toch vol vuur over de wetenschappelijke aanpak van het voetbal bij Milan te betogen. Zijn spreektijd was om, voordat hij tot de kern van zijn verhaal kon komen. Dagvoorzitter Frits Spits brak hem abrupt af, maar wilde nog wel even de mening van de Italiaan weten over Seedorf.

,,Ja, hier wil ik wel op antwoorden,” reageerde Demichelis enthousiast. ,,Ik ben er trots op dat ik hem ken, en dat ik bevriend met hem ben.” Vanzelfsprekend was hij verheugd over de terugkeer van Seedorf in het Nederlands elftal. ,,Ik ben blij voor hem, én voor Nederland, want zo’n speler is een geschenk voor het land.”

Demichelis vindt Seedorf ‘een natuurlijke leider’. En dat is niet alleen zijn persoonlijke beoordeling, aldus de robuuste wetenschappelijke coördinator, maar dat wijzen ook de onderzoeken uit. Zo’n dik dossier hebben ze van Seedorf, gaf Demichelis met zijn vingers aan, zoals van elke voetballer uit de selectie.

Elke beweging, elke opmerking, elk kuchje van de spelers wordt bij Milan in de computer opgeslagen. Het helpt om blessures te voorkomen en om voor elk individu te bekijken hoe zijn prestaties kunnen worden verbeterd. Sinds vijf jaar worden de zaken op deze secure wijze aangepakt. Demichelis kan zich nog herinneren dat hij met een lijstje met de geblesseerde spelers bij directeur Galliani binnenstapte. Er móest iets gebeuren.

Nu is het Milan Lab befaamd en worden Demichelis en zijn collega’s overal ter wereld uitgenodigd om er over te vertellen. De resultaten liegen er niet om. Het aantal blessures is met negentig procent afgenomen. Daardoor kon de A-selectie met tien spelers worden ingekrompen.

Na afloop is er één heel prangende vraag voor de Italiaan: had met de huidige wetenschappelijke aanpak voorkomen kunnen worden dat Marco van Basten zo vroeg met voetbal moest stoppen? ,,O God, hadden we de mogelijkheid maar gehad. Je weet nooit. Misschien hadden we iets opgemerkt en hadden we hem kunnen vertellen dat hij uit preventie even rust moest nemen.”

Demichelis maakte Van Basten nog mee bij Milan. Ze speelden vaak backgammon en praatten over van alles. ,,Als je me vraagt hoe Van Basten in elkaar zit, dan verwijs ik naar de tweeënhalf jaar dat hij probeerde weer fit te worden. Hij heeft toen veel pijn geleden, maar klaagde nooit, gaf nooit op, huilde nooit.

,,Een van zijn bijnamen in Italië was ‘de Zwaan’, vanwege zijn elegantie in het veld. Toch vind ik het geen goede vergelijking, want een zwaan kan niet aan wat Marco heeft moeten verduren.”

Ja, hij zag destijds al wel degelijk een toekomstige coach in Van Basten. ,,Absoluut. Hij heeft visie, is nieuwsgierig en gedisciplineerd en hij bezit leiderschap, hoewel je dat in zijn tijd bij Milan nog niet zo goed kon zien.

,,Of hij te koud, te onbewogen is om een goede coach te zijn? Nee, hij toont wel degelijk emotie, maar verliest nooit de controle. Dat is juist een voordeel. Ik ken coaches die het niet helder meer zien, omdat ze te geëmotioneerd zijn.”

Demichelis had in Eindhoven nog wel uren willen doorpraten, maar de plicht riep. AC Milan moet weer snel een winnende ploeg worden. Een oorzaak voor de depressie heeft Demichelis niet. ,,Dat gaan we onderzoeken, misschien heeft het wel met het WK te maken. Maar dat is van latere zorgen. ”

Over Seedorf maakt hij zich wat dat betreft het minst zorgen. ,,Clarence is de meest evenwichtige persoon die ik ken.” (Bron: Algemeen Dagblad)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.