Op www.knvb.nl sprak men voor de rubriek De Specialiteit met Julian Jenner. Zijn specialiteit: de schaar. Deze zomer kan de speler van AZ hem met Jong Oranje etaleren van 10 tot en met 23 juni tijdens het UEFA EK Onder 21.

JULIAN JENNER OVER DE SCHAAR

Julian Jenner is een echte rechtsbuiten met een mooie voorzet en flitsende passeerbewegingen. Zijn favoriete? De schaar! Hou deze 22-jarige aanvaller maar eens in de gaten als hij met zijn club AZ of Jong Oranje in actie komt.

HOE HEB JE DE SCHAAR GELEERD?

“Ik had vroeger een videoband van Dennis Bergkamp. Daarop maakte hij een schaar tegen Feyenoord, waarna hij scoorde. Toen ik dat zag, dacht ik: dat wil ik ook! Ik ben toen gaan oefenen, steeds de band terugspoelen, steeds weer kijken. En het dan zelf proberen. Ik deed altijd met mijn broertje op straat één tegen één, dus dan kon ik er goed op trainen. Ik oefende ook op denkbeeldige tegenstanders. Die kom je altijd voorbij, dus dan krijg je meer vertrouwen. Ik heb het mezelf aangeleerd. En daarna is het op de training verfijnd.”

HOE VAAK OEFEN JE EROP?

“Nog steeds bijna iedere dag. Als ik even de kans krijg, oefen ik erop. Je moet het bijhouden om ’m steeds beter en nog sneller uit te voeren. Ook al weet de tegenstander dat je graag een schaar maakt om buitenom te gaan; als je ’m goed uitvoert blijven ze erin trappen.”

WAT WAS JE MOOISTE SCHAAR?

“Dat was vorig jaar met mijn oude club NAC Breda tegen Feyenoord. We stonden met 3-1 achter. Ik maakte een driedubbele schaar, waarna ik keihard in de korte hoek scoorde. Uiteindelijk werd het nog 3-3.”

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE EEN SCHAARMAAKT?

“Als je rechtsbenig bent, dan dribbel je met links. Je dreigt dat je binnendoor gaat. Zorg dat je met je hele lichaam die dreiging hebt. Je gaat vervolgens met je linkerbeen rechts om de bal heen. Soms zie ik spelers de beweging boven de bal maken, maar het is de bedoeling dat je echt om de bal heengaat met je voet. Daarna neem je de bal met de buitenkant van je rechtervoet mee. Je gaat buitenom en creëert zo ruimte voor jezelf voor een actie of een voorzet. Als je de uitvoering eenmaal onder controle hebt, kan je steeds meer snelheid maken. Het kan een keer mislukken, maar je moet gewoon vertrouwen houden. En blijven oefenen!”

WIE IS JE VOORBEELD?

“Dennis Bergkamp. Ik ben nog altijd een fan van hem, maar vroeger helemaal. Toen ik hem een schaar zag maken, genoot ik extra.”

VAN WELKE SCHAAR DROOM JE?

“Het mooiste is om op de keeper af te komen en dan een twee- of driedubbele schaar te maken. Dan valt hij op zijn kont en kan jij de bal rustig intikken. Dat is het mooie van deze beweging: je kan tegenstanders echt het bos in sturen.” (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.