Louis van Gaal stapt uit CBV

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Louis van Gaal stapt uit de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Dat deelde hij dinsdag na de met 5-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen MVV mee. Van Gaal nam zijn beslissing omdat hij het niet eens is met de berisping die hij onlangs kreeg opgelegd van de CBV. De CBV berispte Van Gaal wegens kritische uitlatingen aan het adres van bondscoach Marco van Basten in een interview in Sportweek.

Excuses
In een brief deed de vakbond het verzoek aan Van Gaal om excuses aan te bieden aan de trainer van het Nederlands elftal. Van Gaal weigert dat. “Ik heb met respect een analyse gegeven over het functioneren van de bondscoach.”

De trainer van AZ noemde het verzoek van de CBV onbegrijpelijk. “Ik geef al jaren analyses over Oranje op SBS 6. Daar heeft nog nooit iemand iets over gezegd. De eerste tien dagen na het verschijnen van het interview in Sportweek reageerde ook niemand.”

Aanval
De situatie veranderde opeens tijdens de informele persbijeenkomst van de KNVB. Daar heeft Van Basten een doordachte actie uitgevoerd door een laag bij de grondse aanval op de persoon Van Gaal te doen.

“Ik heb een sterk vermoeden dat hij is gesouffleerd. Opeens viel iedereen over mijn uitspraken heen. Niet ik, maar Van Basten moet zijn excuses aan mij aanbieden. Net als Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Guus Hiddink. Niet ik, maar zij hebben de erecode overtreden.”

Monddood
Van Gaal vindt dat hij niet langer lid kan blijven. “De erecode is in de jaren negentig opgesteld om collegiaal en respectvol met elkaar om te gaan. Niet om elkaar monddood te maken, zoals Van Basten heeft gedaan. Blijkbaar heb ik een andere interpretatie van deze regel dan de CBV. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Ik laat me niet monddood maken. Op deze manier kan ik niet analyticus blijven. Ik ben verplicht om eruit te stappen.” (Bron: nu.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw