Foppe de Haan (van 26 juni 1943) is vooral bekend als trainer van SC Heerenveen. Van 1985 tot en met 2004 was hij in dienst van de Friese voetbalclub, alvorens hij een baan accepteerde als eindverantwoordelijke van de oudste jeugdelftallen bij de KNZB. In 2006 werd De Haan met Jong Oranje onder de 21 jaar Europees kampioen in Portugal, de eerste grote internationale titel voor een nationaal jeugdelftal van de KNVB. Dit jaar gaat De Haan met Jong Oranje in eigen land een gooi doen naar een tweede EK-titel. Eerste doel is echter de halve finale halen. In dat geval kwalificeert Jong Oranje zich voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Nederland was voor het laatst met de voetballers actief op de Spelen van 1952…

“Ik ben geboren in Lippenhuizen, een klein plaatsje in de Friese Wouden. Daar ben ik al op jonge leeftijd gaan voetballen bij de plaatselijke vereniging THOR. Tot Heil Onze Ribbenkast. Een schitterende naam hè?! Toen ik 13 jaar was, verhuisden we naar Grou en werd ik lid van GAVC. Via Heerenveen en Enschedese Boys belandde ik in Akkrum, waar ik op een gegeven moment speler-trainer werd. Daarna ben ik me – al tijdens mijn studie aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding – meer op het trainersvak gaan toeleggen.”

Na VV Akkrum was Foppe de Haan als trainer actief bij de SC Heerenveen (jeugd) en de amateurs van Drachtster Boys, ACV en Steenwijk. Zijn grootste succes in die periode was het behalen van het algeheel amateurkampioenschap met ACV in 1978. Maar – nogmaals – De Haan maakte vooral faam als stabiele factor van het langzaam maar gestaag naar de Nederlandse (sub)top groeiende SC Heerenveen. Absoluut hoogtepunt in die periode was het seizoen 1999-2000, waarin zijn ploeg zich als de nummer twee van de Eredivisie rechtstreeks wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De Haan werd twee keer gekozen tot Trainer van het Jaar (1997, 2000) en bij zijn afscheid van de club in 2004 werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voordat Foppe de Haan in 1992 fulltime aan de slag ging als coach van SC Heerenveen, was hij tevens jarenlang docent aan het CIOS in Heerenveen. Zijn specialiteit: balsporten. “Ik was en ben nog steeds gek van elke sport waar een bal aan te pas komt. Op het CIOS gaf ik les in basketbal, volleybal, softbal, hockey en natuurlijk voetbal. Alle meisjes moesten bij mij ook meedoen met voetballen! Ik houd van het spelelement en het teamproces en kan me urenlang verdiepen in de methodiek van verschillende bal- of spelsporten. Dat vind ik machtig mooi. Nu nog steeds probeer ik te leren van andere sporten en probeer ik de vertaalslag naar het voetbal te maken. Zo ga ik regelmatig bij de basketballers in Groningen langs. Dan kijk ik hoe ze pressie spelen, hoe ze een tegenstander vastzetten en 1 op 1 spelen. Ook bij hockey zie ik veel overeenkomsten met het voetbal. Verder is het een van mijn grootste passies om een spits beter te laten voetballen. Ik vind dat een spits bij ‘ons’ heel veel weg heeft van en cirkelloper in het handbal.”

Door zijn drukke job bij de KNVB is het voor Foppe de Haan erg lastig om regelmatig zelf te sporten. ” Toch probeer ik het wel bij te houden hoor. Als het even kan ga ik elke dag een stukje hardlopen en verder doe ik ook geregeld aan skiën (op de rollerbaan) en fitness. En in de zomer mag ik graag fietsen en zeilen. Als je lichamelijk fit bent, dan blijft ook je geest fris. Dat vind ik erg belangrijk, zeker als je zoals ik dagelijks met jonge mensen werkt.”

“Waarom ik ambassadeur van de Nationale Sportweek ben geworden? Heel eenvoudig. De sport heeft mij m’n hele leven zoveel goeds gebracht. Ik heb er zoveel van geleerd, talloze mensen leren kennen en heb ontzettend veel voldoening uit de sport gehaald. Zeker in een teamsport, en bij een club, leer je legio zaken die je ook in het dagelijks leven van pas komen. Normen en waarden, discipline, regelmaat, plannen, verantwoordelijkheidsgevoel en ga zo maar door. Als je net begint met sporten, sta je daar natuurlijk nog niet zo bij stil, maar naarmate je ouder wordt ga je dat des te meer waarderen.”

“Als je lichamelijk fit bent, dan blijft ook je geest fris!” (Bron: www.nationalesportweek.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.