Ajax wil leeftijdslimiet talenten omlaag

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Ajax wil af van de regel dat spelers voor hun negentiende als zelf opgeleid kunnen worden beschouwd. Ajax wil de grens vier of vijf jaar verlagen.
Technisch directeur Martin van Geel (foto) van Ajax zegt vandaag in Het Parool dat de leeftijdsgrens voor zelf opgeleide spelers omlaag moet. Een speler die bijvoorbeeld op vijftienjarige leeftijd door een club wordt aangetrokken, geldt nu voor zijn negentiende verjaardag als zelf opgeleide speler.

Van Geel: ‘Een speler zou al op zijn veertiende of vijftiende bij een club moeten zitten om als zelf opgeleide speler te worden aangemerkt. Bij de Europese topclubs is er nog weinig steun voor dat voorstel. We gaan nu proberen om de UEFA ervan te overtuigen dat een dergelijke aanpassing van de regel, de jeugdopleidingen veel beter beschermt.’

Ook bondscoach Wim van Zwam van Oranje Onder-19 maakt zich zorgen: ‘De ontwikkeling dat jonge talenten naar Engeland vertrekken staat nog maar aan het begin. Het is een bedreiging voor het internationale en voor het typische Nederlandse voetbal. Ik vrees dat de opleiding van de Nederlandse topclubs straks wordt afgeroomd. Dat is schadelijk voor het Nederlandse voetbal en ook voor de vertegenwoordigende teams.’ (Bron: vi.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw