Bij zowel nationale als internationale wedstrijden wordt nogal wat ’tijd gerekt’ door in de laatste paar minuten spelerswisselingen toe te passen. Wat vindt u van het idee dat er in de laatste vijf minuten NIET meer gewisseld mag worden? Dat scheelt wellicht een hoop oponthoud. Bondscoach Marco van Basten gaf op KNVB.NL antwoord.
 
Marco van Basten: ,,Ik denk niet dat een dergelijke aanpassing veel zal helpen. Er staat namelijk in de huidige regels dat er voor iedere wissel, ook in de eindfase van een wedstrijd, sowieso 30 seconden extra tijd wordt bijgetrokken. Daarbij komt dat er in de laatste vijf minuten echt iets kan gebeuren, waardoor een speler wel gewisseld moet worden. Het belangrijkste is dus dat de scheidsrechter de tijd nauwkeurig bijhoudt.

Maar als je het hebt over eerlijkheid, en dat heb ik al eens eerder bepleit, dan zou je eigenlijk met een ‘effectieve speeltijd’ moeten gaan werken. Bijvoorbeeld twee keer 35 minuten. Daarmee bedoel ik dat de tijd stil wordt gezet bij alle oponthoud gedurende een wedstrijd, zoals uit- en achterballen, vrije trappen, wissels etc. Dat zou het meest eerlijk zijn voor beide ploegen. Want op dit moment heeft de ene wedstrijd een effectieve speeltijd van bijvoorbeeld 75 minuten, terwijl een andere wedstrijd, door allerlei oponthoud, slechts 55 minuten effectieve speeltijd telt. Onze wedstrijd tegen Portugal tijdens het WK in Duitsland bijvoorbeeld, had een effectieve speeltijd van slechts 52 minuten, zo bleek naderhand uit een officieel FIFA-rapport, terwijl er maar 6 minuten extra tijd zijn bijgeteld. Het invoeren van effectieve speeltijd zou dus wel een manier kunnen zijn om het spelletje eerlijker te laten worden.” (Bron: knvb.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.