Na afloop van de wedstrijd PSV-Liverpool vertelde coach Ronald Koeman dat hij niet van deze planeet zou zijn als hij zijn spelers nog wijs kan maken dat PSV een kans heeft om de volgende ronde te halen in de uitwedstrijd. Deze conclusie lijkt terecht na de wedstrijd in Eindhoven waarin PSV niet bij machte bleek de sterk georganiseerde verdediging van Liverpool te doen wankelen. De Engelse club speelde in een vertrouwde 1:4:4:2, met Dirk Kuyt en Peter Crouch in de spits en John Arne Riise hangend op links. Aanvoerder Steven Gerrard leidde het middenveld vanaf de rechterkant. Achterin viel Jamie Carragher op door van de eerste tot aan de laatste minuut zijn verdediging zeer dwingend te coachen. Hij hield de verdediging op één lijn op vrijwel alle momenten dat PSV balbezit had.

LaatstelinieLiv2V3
De ruimte lag voor PSV vooral aan de flanken, bijvoorbeeld voor opkomende backs. Zij werden slechts een aantal keer in stelling gebracht. Te vaak was de wisselpass te lang onderweg of werd er niet een speler overgeslagen richting de andere flank. Ondanks de 35.000 aanwezige toeschouwers kon men de centrale verdediger nog steeds horen coachen. Wanneer PSV een bal op eigen helft terug speelde, nam hij ‘zijn verdedigers’ mee naar voren om het veld kleiner te maken.

LaatstelinieLiv3V4

Het feit dat Mika Väyrynen bij PSV zich veelvuldig uit de spits liet terugzakken, verleidde de Liverpool-verdedigers niet om uit de organisatie te geraken.

In de PSV-verdediging was daarentegen te vaak sprake van onnodig balverlies hetgeen ook direct na rust de 0-2 inleidde. Philip Cocu moest telkens rugdekking verlenen of aanvallers van Liverpool ‘dubbelen’, maar kon dat niet de gehele wedstrijd belopen. Bij balbezit van Liverpool speelde PSV’s aanvoerder vóór zijn verdediging. Als verdedigende middenvelder schermde hij op deze manier ook vaak de ballijn naar Kuyt en Crouch af. Hij keek ook steeds achterom om te zien waar de spitsen zich begaven op het veld. Werden de Liverpool-aanvallers tóch (hoog) aangespeeld, dan veroverde Cocu niet zelden de afgeslagen bal. Dankzij zijn tactisch inzicht kon hij daarmee PSV in deze zware wedstrijd toch nog een dienst bewijzen.

CocuKuytV3

CocuKuyt2V3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.