Profliga geeft Belgische jeugd een duwtje

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Vanaf volgend seizoen wordt de reservecompetitie in eerste klasse vervangen door een competitie voor beloften. Dat besliste de Profliga donderdag. Westerlo-manager Herman Wijnants stelde in de Profliga ook zijn hervormingsplan voor.
Vanaf volgend seizoen verdwijnt de competitie voor reserven in de Belgische eerste klasse. Ze wordt vervangen door een kampioenschap voor beloften. (Belga) De Profliga zette donderdag het licht op groen voor deze nieuwe competitie.

De ploegen zullen bestaan uit spelers van 21 jaar of jonger. Drie onder hen mogen wel ouder zijn. Ook moeten er minstens zeven Belgen (of spelers die hier minstens drie jaar zijn opgeleid) in de ploeg staan.
De beloften zullen op maandag of vrijdag op het hoofdveld spelen of op een veld dat de normen haalt van het betaald voetbal (tweede klasse). Elk team mag wel ook één tester opstellen.

Met deze nieuwe competitie wil de Profliga Belgisch talent een duwtje in de rug geven. Clubs die een van de voorwaarden schenden, moeten 500 euro betalen. “Plan-Wijnants krijgt bijval”De Profliga maakt ook werk van een nieuwe voorzitter. Twee kandidaten lijken nog in de running: Brussels-ondervoorzitter Louis Kinnen (58) en SP.A-politicus Luc Van den Bossche (59). Die laatste diende zijn kandidatuur wel niet in omdat hij “niet wil verliezen”. De eersteklassers vonden dat geen probleem.
Herman Wijnants stelde zijn plan voor om de eerste en tweede klasse te herstructureren. Zijn voorstel om twee reeksen te vormen met 12 teams, kreeg bijval, meldt Het Nieuwsblad. Na Nieuwjaar zouden de beste acht clubs strijden voor de titel en de Europese tickets. De nummers 9 tot 12 zouden dan met de top uit tweede uitvechten wie een plaats verdient in eerste. Deze competitie zou in 2008 van start kunnen gaan. (Bron: www2.vrtnieuws.net)