De Vlaamse overheid investeert de volgende drie jaren in totaal 9,6 miljoen euro in de kwaliteitsverbetering van de jeugdopleiding in Vlaamse en Brusselse voetbalclubs. Voorwaarde om alle investeringen te laten doorgaan is de oprichting van een Vlaamse Voetballiga. Als de Koninklijke Belgische Voetbalbond tegen het einde van de Vlaamse legislatuur (2009) geen werk heeft gemaakt van de aanpassing van zijn structuren en er nog geen Vlaamse Voetballiga is opgericht, dan stoppen de investeringen vanuit de Vlaamse overheid in het jeugdvoetbal in Vlaanderen en Brussel.

Vlaams minister van sport Bert Anciaux stelt vast dat bij de voetbalbond de intentie bestaat om zich aan te passen aan de vereiste structuur en wil daarom niet wachten op de administratieve afhandeling hiervan om te beginnen met de ondersteuning van het jeugdvoetbal. Dat zal niet gebeuren met een subsidie aan de voetbalbond – het gaat immers nog steeds over een niet gesplitste federatie – maar via een vzw. Hiervan zullen onder meer jeugdverantwoordelijken van de Vlaamse voetbalclubs deel uitmaken.

Via de vzw zullen er 11 regionale opleidingscentra opgericht worden en 1 projectcoördinator, 5 verenigingsondersteuners en 33 halftijdse jeugdtrainers aangesteld worden. De beoogde doelgroep hierbij zijn de 9 tot 12-jarigen. Ook het meisjesvoetbal kan rekenen op een extra impuls.

Er wordt ook een jeugdopleidingsfonds opgericht. Dit fonds moet het toelaten om de clubs uit het amateurvoetbal, die zelf een degelijke jeugdwerking aanbieden, te belonen. Via de gemeenten worden ook 60 kunstgrasvelden ter beschikking gesteld aan voetbalclubs in Vlaanderen en Brussel. (Bron: www.sport.be)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.