De Belgische Voetbalbond (KBVB) stelde maandagavond in Affligem de resultaten voor van de audit van het amateurvoetbal die uitgevoerd werd door de verantwoordelijken van het project Double Pass. De audit, die in oktober 2006 van start ging, evalueerde de jeugdopleiding binnen 148 amateurclubs – zowel nationale als provinciale – die zich hadden ingeschreven. Op basis van acht kwalitatieve criteria werden labels toegekend.

Op nationaal niveau werd het kwaliteitslabel ‘zilver’ toegekend aan KVV Bocholt en Eendracht Aalst, ‘brons’ was er voor acht andere nationale amateurclubs. Op provinciaal niveau kregen KVV Bilzerse, KFC Herent, KVC Zwevegem en Olympic VC Landen ‘zilver’, achttien andere clubs waren goed voor ‘brons’.

Vorig jaar onderzochten Jo Van Hoecke en Hugo Schoukens van Double Pass, een spin-off van de Vrije Universiteit van Brussel, de kwaliteit van de opleidingscentra van de eliteclubs, waarbij er gouden medailles waren weggelegd voor Club Brugge, Germinal Beerschot, Racing Genk en Anderlecht.

De twee stelden maandag dat het amateurvoetbal een belangrijk aandeel heeft in de piramide van het Belgische voetbal. Vandaar ook de audit bij de amateurclubs, waarvoor 148 clubs zich inschreven. De criteria gingen van de organisatie en strategie van de club aangaande jeugdopleiding, over recrutering, infrastructuur tot medische begeleiding.

Op het einde van de avond reikte KBVB-voorzitter François De Keersmaecker nog 36 diploma’s uit van de cursus Technisch Verantwoordelijke JeugdOpleiding (TVJO Elite) voor coördinatoren van eliteclubs (1e en 2e klasse). Joost Desender, coördinator bij Club Brugge, was de beste van zijn jaar met grootste onderscheiding. (Bron: sportwereld.be)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.