Foppe de Haan blikt vooruit op EK Jong Oranje

| nldevoet-dehdari | Trainersnieuws

Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje draait er niet omheen. “Deze selectie is kwalitatief minder sterk dan vorig jaar.” De 63-jarige Fries, die vanaf 10 juni met Nederland de Europese titel verdedigt, wil daar niet te veel bij stilstaan. “Ik laat me niet leiden door de dingen die niet kunnen, maar door de dingen die wél kunnen. Mij is eens gezegd: Erger je niet, maar verwonder je.”
Zelfs met die uitspraak in het achterhoofd viel het De Haan de voorbije weken niet altijd mee om positief te blijven. Stijn Schaars, aanvoerder bij de toernooiwinst in Portugal, meldde zich geblesseerd af. Ibrahim Afellay, Evander Sno en Urby Emanuelson volgden hem.
“Dat is een volledige middenlinie. Bovendien zijn het allemaal spelers met buitengewone kwaliteiten. Maar ik kan de beslissingen wel begrijpen. Emanuelson bijvoorbeeld is al drie jaar achter elkaar aan het voetballen. In Portugal liep hij vorig jaar op trainingen snel ‘in het rood’. Het is niet verstandig als hij nu weer een toernooi zou spelen.”

Huntelaar
Naast bovengenoemd viertal moest De Haan gezien de leeftijdsgrens noodgedwongen afscheid nemen van Klaas-Jan Huntelaar, Demy de Zeeuw, Nicky Hofs, Romeo Castelen en Gijs Luirink, vijf hoofdrolspelers bij het veroveren van de Europese titel.
“Verdedigend zijn we er niet op achteruit gegaan”, vindt De Haan. “Ron Vlaar heeft stappen voorwaarts gemaakt. In opbouwend opzicht hebben we met de afwezigheid van Schaars en De Zeeuw wel veel ingeleverd. Maar als je opbouwend minder bent, moet je gewoon zorgen dat het achterin beter staat. Verder missen we scorend vermogen.”
Niet alleen op voetballend gebied ziet de oud-trainer van SC Heerenveen een verschil met twaalf maanden geleden. “Er moet de komende tijd iets ontstaan in de groep. De hiërarchie ontbreekt nog een beetje, echte leiders zijn er niet. We hebben geen extraverte, dynamische spelers die de boel op sleeptouw nemen. Met Huntelaar en Schaars had je die vorig jaar wel.”

Vlaar
De Haan ziet in dat opzicht mogelijk een rol voor aanvoerder Vlaar weggelegd. Binnen de lijnen verwacht hij veel van Ismaïl Aissati. “Aissati was in Portugal al goed, nu kan hij heel belangrijk worden. Ook Ryan Donk en Ryan Babel brengen wat extra’s.”
De Nederlandse supporters hebben veel minder oog voor de namen van de spelers in de selectie, merkt ook De Haan. “We hebben in 2006 het EK gewonnen, de mensen verwachten dat nu weer. De druk zal daarom veel groter zijn. Wat dat betreft kun je misschien beter in het buitenland zitten, waar je rustig je ‘ding’ kunt doen.
Reken maar dat in Heerenveen elke dag 500 mensen de training bekijken. Al is dat ook wel weer leuk natuurlijk.” De Haan weet uit ervaring dat het spelen van een toernooi in eigen land ook voordelen heeft. “Op het WK onder 20 in 2005 was de sfeer in de stadions fantastisch. Ook nu zijn onze wedstrijden alweer bijna uitverkocht.”
Het thuisvoordeel en het niveau van de huidige spelersgroep maken dat De Haan toch met vertrouwen aan het toernooi begint. “Want wij hebben dan wat aan kwaliteit ingeleverd, de tegenstanders zijn ook hun beste spelers kwijtgeraakt. Met deze selectie is het bereiken van de halve finales haalbaar. Als dat lukt, mogen we tevreden zijn. Plaatsing voor de Olympische Spelen in Peking is mijn grote doel.” (Bron: nu.nl)

Gerelateerd
Trainersnieuws

Andries Jonker: ‘In 1:3:5:2 de meeste creativiteit op het veld’

Trainersnieuws

Marijn Beuker: Creëren en implementeren van een visie

Trainersnieuws

Thomas Ruesink: Opleiden in de Onderbouw