Foeke Booy verlaat FC Utrecht en gaat aan de slag bij de voetbalclub Al-Nassr in Saudi-Arabië. De technisch directeur en trainer-coach van FC Utrecht tekent een contract van één jaar. Booy reisde dit weekend, samen met zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk, naar Saudi-Arabië voor een kennismaking en afrondende besprekingen met vertegenwoordigers van Al-Nassr. Dinsdag kwam hij daar tot een overeenkomst. ‘Zijn nieuwe uitdaging gunnen we hem en is een logische stap in zijn carrière’, aldus voorzitter Jan Willem van Dop. ‘Foeke heeft zeer veel voor de club betekend. Twee keer de KNVB-beker winnen en bovendien de Johan Cruijff schaal veroveren is een buitengewone prestatie. Hij is de meest succesvolle trainer die FC Utrecht ooit heeft gehad. Dat hij nu iets nieuws wil gaan doen begrijpen we. Ik weet dat ik namens alle medewerkers van FC Utrecht spreek, als ik hem veel succes wens bij Al-Nassr’.

Het vertrek van de 45-jarige Booy komt vlak voor de seizoensstart van FC Utrecht, aanstaande zaterdag. ‘We gaan er van uit dat we zaterdag de opvolger van Foeke nog niet hebben gepresenteerd’, zegt Van Dop. ‘We hebben dit vertrek natuurlijk vanaf vorige week zien aankomen en we zijn inmiddels bezig met het zoeken naar een opvolger. Maar we maken een weloverwogen keuze en we nemen dus geen overhaaste beslissingen. Dat is ook niet nodig, omdat we met John van Loen en David Nascimento capabele trainers in huis hebben. Zij zullen dus in principe de eerste training zaterdag op Sportcomplex Zoudenbalch leiden en de voorbereiding richting de eerste Intertotowedstrijd voor hun rekening nemen’.
 
Het contract van Booy met FC Utrecht liep nog een jaar door en de voorzitter ging er tot voor kort van uit, dat de trainer ook het komend seizoen voor de groep zou staan. ‘Maar we hadden nu eenmaal de afspraak, dat bij een aantrekkelijk aanbod over een eerder vertrek te praten zou zijn’, aldus Van Dop. ‘Foeke heeft de interesse vanuit Saoudi-Arabië direct bij me gemeld. We zorgen er natuurlijk voor, dat er een waardige opvolger voor Booy komt’.

Foeke Booy won met zijn ploeg in 2003 en 2004 de Amstel Cup en sleepte in 2004 ook de Johan Cruijff Schaal in de wacht. Als speler kwam hij uit voor Cambuur (in zijn geboorteplaats Leeuwarden), De Graafschap, PEC Zwolle, FC Groningen en in België voor KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent. FC Utrecht was de laatste club waar hij als speler actief was. In 1994 moest Booy vanwege een knieblessure stoppen, waarna hij op 34-jarige leeftijd voor het trainersvak koos. Hij werd toen bij FC Utrecht trainer van de B-junioren, nam daarna Jong FC Utrecht onder zijn hoede en was vervolgens onder Frans Adelaar twee jaar assistent bij het eerste elftal. Vanaf het seizoen 2002/2003 had hij de verantwoordelijkheid voor de hoogste selectie. Later combineerde hij het trainerschap met de functie van technisch directeur. (Bron: fcutrecht.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.