Francky Dury heeft een dagje Alkmaar achter de rug. De coach van Zulte Waregem ging er op werkbezoek bij AZ, de ploeg van Louis van Gaal, en keerde met een uitstekend gevoel terug naar België. “Om 5.15u ben ik vertrokken, om 21.40u zal ik thuis zijn”, vertelde Dury. “Maar dat heb ik er voor over. Ik heb al een mooi beeld van de top in het buitenland, na mijn eerdere bezoek aan het medische lab van Milan. Ik was ruim op tijd in Alkmaar en ben daar schitterend opgevangen door Louis en zijn staf. Ik zag twee trainingen: één op het veld en één in het krachthonk.”

“Ik mocht van Louis van Gaal mee het veld op. Ik dacht dat ik de training gewoon langs de lijn zou volgen, maar Louis zei “Ga mee het veld op, dan hoor je me coachen”, doet Dury zijn verhaal.

“Louis legt veel accent op techniek en tactiek. Op het controleren en correct inspelen van de bal, op de timing en op het loshaken.”

“Wat doe je bij balbezit en -verlies? Voortdurend herhaalt hij de oefeningen. Hij slijpt alles erin.”

“Ik merkte dat AZ heel wat stappen verder staat dan wij. Van dat niveau kunnen we alleen maar dromen. Maar we moeten er wel proberen naartoe te groeien” “We moeten strenger zijn in België”
“Wat me ook opviel is dat Van Gaal communicatief heel sterk is. Hij legt alles goed uit aan de spelers”, ondervond Dury. “Hij spreekt één taal: voetbal.” (Belga) “Het is mooi dat een trainer van zijn niveau zo actief is op het veld. Veel topcoaches laten het veldwerk over aan hun assistenten, hij niet.”

“Hij is tactisch en technisch top en hamert constant op hoge pressing. Ik zag dingen die nauw aanleunen bij mijn visie.”

“Ik heb vooral geleerd dat we strenger moeten zijn op de snelheid bij het inspelen van de bal.”

“En dat we veeleisender moeten zijn”, zo zei Dury ons nog. “Een topervaring, dit moést ik doen”
Louis van Gaal, ex-trainer van onder meer Ajax, Barcelona en het Nederlandse elftal, was geïnteresseerd in het werk van Dury zelf. (PhotoNews) “Hij vroeg in welk systeem ik speelde en hoe ik corrigeer.”

“Hij stelde een vraag over onze tactiek op AA Gent. Ik kreeg toen veel kritiek, maar Van Gaal zei me dat ik me er niets van mag aantrekken.”

“”Jij moet punten pakken met je team”, vertelde hij. Hij zoekt ook constant naar middelen om de topteams aan het wankelen te brengen.”

“Het was een topervaring. Dit moest ik doen. Ik speelde zelf nooit op hoog niveau en wil op deze manier bijleren.” “Arrogant? Hij maakte een warme indruk”
Door zijn soms wat bitse antwoorden wordt Van Gaal door sommigen als arrogant versleten. Klopt dat beeld? (Belga)
Dury: “Dat laat ik voor rekening van de pers. Op mij maakte Louis van Gaal een zeer warme en superprofessionele indruk.”

“Bij mijn aankomst kende hij mijn naam. “Ga hier maar zitten, Francky”, zei hij me. Hij was zeer open en gaf me zijn weekprogramma mee.”

“We aten samen, het onthaal was gewoon perfect in Alkmaar.”

“Bij ons afscheid wenste hij me het allerbeste. Hij zei dat hij Zulte Waregem zou volgen. Ik ben vereerd dat ik dit heb mogen meemaken”, zo besluit Dury. (Bron: sporza.be)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.